تاثیر تراکم بوته و تعداد و مراحل وجین علف های هرز بر عمل کرد دانه ذرت ). Zea mays L ( و وزن خشک علف های هرز در کرمان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، دوره: 28، شماره: 107
  • کد COI اختصاصی: JR_AREOAJ-28-107_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان سعیدی نژاد

، کارشناس ارشد بخش زراعت دانشگاه شهید باهنر کرمان

مهری صفاری

، دانشیار بخش زراعت دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تراکم بوته های ذرت و تعداد و مراحل وجین علف های هرز بر وزن خشک این علف ها و عمل کرد دانه ذرت، آزمایشیدر سال ۱۳۹۰ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سهتکرار انجام شد. تیمار وجین علف های هرز شامل تعداد و زمان مراحل وجین بود، که در سطوح W۱ ]چهار مرحله وجین) ۲، ۴، ۶ و ۸ هفته پس ازکاشت([، W۲ ]سه مرحله وجین) ۲، ۴ و ۸ هفته پس از کاشت([، W۳ ]دو مرحله وجین) ۴ و ۸ هفته پس از کاشت([ و W۴ )عدم وجین علف های هرزدر طول فصل رشد( تدوین و اجرا گردید. رقم های مورد آزمایش، سینگل کراس ۷۰۴ ) V ۱ ( و ماکسیما ) V ۲ ( از گروه FAO۵۸۰ بودند؛ که تحت دو تراکمD۱( ۷۰۰۰۰ ( و ۹۰۰۰۰ ) D۲ ( بوته در هکتار کشت شدند. در این بررسی صفت هائی چون عمل کرد دانه، سطح برگ، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه،وزن خشک کل ذرت و هم چنین وزن خشک علف های هرز اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تنها تیمار عدم وجین علف های هرز در طول فصلرشد باعث کاهش معنی دار عمل کرد دانه شد؛ و تیمارهای دیگر تفاوت معنی داری با هم نداشتند. بنابراین می توان گفت که استفاده از تیمار ۳Wبرای کنترل علف های هرز در کرمان می تواند موثر و اقتصادی باشد. سطح برگ، وزن خشک ساقه و برگ و هم چنین وزن خشک کل ذرت با افزایشمدت زمان تداخل علف های هرز کاهش پیدا کردند. تراکم نیز تاثیر معنی داری بر صفت های مورد بررسی داشت. افزایش تراکم باعث کاهش وزنخشک علف های هرز و هم چنین وزن خشک برگ، ساقه و وزن خشک کل ذرت شد. عمل کرد دانه با افزایش تراکم افزایش پیدا کرد. سطح برگ وهم چنین عمل کرد دانه در رقم ماکسیما نسبت به سینگل کراس ۷۰۴ بیش تر بود. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که افزایش تراکم،در بهبود توانایی رقابت ذرت با علف های هرز موثر است؛ و عمل کرد دانه ذرت را افزایش می دهد.

کلیدواژه ها

ذرت, علف های هرز, تراکم, عمل کرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.