بررسی تطبیقی تصاویر تمدنی آینده کشورهای پیشتاز دلالتها، درسها و آموزهها برای تمدن نوین اسلامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات بنیادین تمدن نوین اسلامی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NIC-4-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا کریمی قهرودی

استادیار ، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، جمهوری اسلامی ایران

علی اصغر جعفری

دکترای مطالعات امنیت ملی،دانشگاه وپژوهشگاه عالی دفاع ملی وتحقیقات راهبردی

علیرضا کیقبادی

مدرس دانشگاه و پژوهشگر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، تهران، جمهوری اسلامی ایران.

چکیده

تصویرسازی، اجتماعیسازی و گفتمان سازی تمدن آینده اسلامی از دغدغههای مهم رهبری و نظام در کشور است. بررسی تجارب جهانی نشان میدهد؛ کشورهای پیشتاز اقدام به تصویرسازی جامعه آرمانی آینده خود مبتنی بر مبانی، ارزشها، آرمانها، ظرفیتها و قابلیتهای خود، در افقهای زمانی مشخصی می نمایند. همچنین برای تحقق این تصاویر، علاوه بر معماری و گفتمانسازی گسترده آن، برنامههای کلان ملی، نقشههای راه و سرمایهگذاریهای هدفمندی انجام می دهند. هدف مقاله حاضر بررسی تطبیقی تصاویر تمدنی آینده کشورهای پیشتاز، به منظور بهینهکاوی و استخراج دلالتها، درسها و آموزهها برای تمدن نوین اسلامی است. این مقاله با رویکرد تطبیقی و روش توصیفی- تحلیلی به شناسایی و معرفی اجمالی ابعاد و ویژگیهای تصاویر جامعه آینده کشورهای منتخب، شامل جامعه پنجم یا جامعه فوقالعاده هوشمند کشور ژاپن، جامعه شبکهمحور مشارکتی اتحادیه اروپا، جامعه سایبری- فیزیکی-اجتماعی کشور چین، جامعه الحاقی اندیشمندان و صاحب نظران رسانه و نیز تصاویر تمدن آینده صنعتی کشورهای آلمان (انقلاب چهارم صنعتی)، چین (ساخت چین ۲۰۲۵ و قدرت برتر تولید در ۲۰۴۹) و آمریکا (تولید پیشرفته و هوشمند۲۰۳۰) پرداخته است. در نهایت مهم ترین یافتههای کلیدی، دلالتها، درسها و آموزهها برای تمدن نوین اسلامی ارائه شده است.  

کلیدواژه ها

تصاویر آینده, آینده پژوهی, جامعه پنجم, کشورهای پیشتاز, تمدن نوین اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.