بررسی نور و مراتب آن از نگاه مولانا و ملاصدرا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مطالعات میان رشته علوم انسانی و اسلامی ایران
  • کد COI اختصاصی: MAEICN06_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 292
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه ساعدی

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان

مرضیه قاسمی

استادیار بخش پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

نور عمده ترین مشخصه هنر اسلامی است و نمادی از عقل الهی محسوب می شود که در طول تاریخ، از جوانب مختلف فلسفی، عرفانی، دینی و هنری به آن پرداخته شده است. در این بین هر متفکر بنا به دریافت هنری و عرفانی اش به نتایجی رسیده که غالبا هر چند در جزییات گاهی ناقض نظرات فرد دیگری است لیکن در کلیات که بحث تاکید به توحید، در معانی کاربردی نور است، اتفاق نظر وجود دارد. ملاصدرا از اندیشمندان مسلمان می باشد که با تکیه بر آیات قرآن دیدگاه خاصی در زمینه نور داشته است و برخلاف شیخ اشراق، نور را با وجود یکی دانسته است و مولانا نیز با تکیه بر آیات قرآنی بارها از کلمه نور در اشعارش بهره برده و در کنار فلسفه به مباحث معرفت شناختی و عرفانی نور هم پرداخته است. هدف از انجام پژوهش مقایسه دیدگاه این دو متفکر بوده و بر این اساس، با روشی توصیفی تحلیلی، ابتدا مروری بر مبانی فلسفی و عرفانی ملاصدرا داشته و سپس به مقایسه دیدگاه وی با دیدگاه مولانا پرداخته شده است؛ نتیجه به دست آمده حاکی از آن است که هر دو اندیشمند در مبحث نور از اتحاد فکری بالایی برخوردار بوده و نور الهی را بالاترین درجه نور دانسته که خود روشن بوده وروشنایی می بخشد و هر آنچه به این منبع نور نزدیک تر باشد در مرتبه بالاتری قرار خواهد داشت.

کلیدواژه ها

نور، مولانا، ملاصدرا، درجات نور، آیه نور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.