بررسی نقش فضای سازمانی کارآفرینانه در بهبود عملکرد نوآورانه موسسه‎های تحقیقات کشاورزی دولتی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت دولتی، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIPAT-5-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر علم بیگی

استادیار دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران، کرج، ایران

بابک افقهی

دکتری مدیریت استراتژیک، دانشگاه عالی دفاع ملی، تهران، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف شناسایی نقش فضای سازمانی کارآفرینانه در بهبود عملکرد نوآورانه موسسه‎های تحقیقات کشاورزی دولتی با ‎روش تحلیل همبستگی از نوع تحلیل ماتریس کوواریانس واریانس انجام گرفته است. جامعه آماری، شامل ۲۷۶۸ نفر از اعضای هیئت علمی و محققان مراکز و ایستگاه‎های تحقیقاتی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی است که برای نمونه‎گیری، از هر منطقه جغرافیایی کشور یک استان انتخاب و در نهایت ۳۲۰ نفر به‎صورت تصادفی و با رعایت انتساب متناسب و به‎کمک فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش‎نامه­ای در قالب طیف لیکرت است که برای اندازه‎گیری متغیرهای پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. برای سنجش روایی پرسش‎نامه، از روش روایی تشخیصی با استفاده از شاخص میانگین واریانس استخراج‎شده و برای تعیین پایایی از روش پایایی ترکیبی استفاده شد. روش آماری غالب، مدل‎یابی معادلات ساختاری بوده است که تحلیل‎های آن با استفاده از بسته نرم‎افزاری لیزرل نسخه ۸/۸ انجام گرفت. یافته‎های پژوهش حاکی از آن است که در شکل‎گیری فضای سازمانی کارآفرینانه (شامل چهار بعد مدیریت منابع انسانی، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی و کنترل سازمانی)، بعد مدیریت منابع انسانی بیشترین سهم را دارد. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که چهار عامل تبیین‎کننده فضای سازمانی، نقش معناداری در عملکرد نوآورانه موسسه‎های تحقیقات کشاورزی دولتی کشور دارند. بنابراین فضای سازمانی کارآفرینانه، سبب بهبود اقدامات نوآورانه سازمان می‎شود.

کلیدواژه ها

تحقیق و توسعه کارآفرینانه, فضای سازمانی, مدل‎یابی معادلات ساختاری, مدیریت منابع انسانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.