وضعیت مصرف میوه جات و سبزیجات بر اساس سازه های الگوی فرانظریه ای در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه طب پیشگیری، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMH-2-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 216
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بنفشه آگاه

MSc , Health Education, Hormozgan University of Medical Sciences

تیمور آقاملایی

Professor of Health Eudaction, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.

علی علیزاده

Assistant Professor, Health Management

شیده رفعتی

Instructor, Department of Biostatistiucs, Social Determinants on Health Promotion Research Center, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran

فاطمه السادات حسینی

MSc of Department of Health Education, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran

چکیده

مقدمه: مصرف میوه جات و سبزیجات نقش مهمی در سلامتی انسان و پیشگیری از بیماری ها دارد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مصرف میوه جات و سبزیجات براساس سازه های الگوی فرانظریه ای در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس انجام گرفت. روش کار: در این پژوهش توصیفی– تحلیلی تعداد ۳۸۳ نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس به روش نمونه گیری خوشه ای وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای که شامل مشخصات دموگرافیک و سازه های الگوی فرانظریه ای بود، استفاده شد. داده ها به کمک نرم افزار آماری  SPSS ۱۹و آزمون های آنالیز واریانس یکطرفه و روند خطی تجزیه و تحلیل شد. نتایج: اکثریت افراد مورد بررسی در مرحله حفظ و نگهداری و کمترین درصد آنها در مرحله قصد مصرف میوه و سبزیجات بودند. بین مراحل تغییر رفتار مصرف سبزیجات با سازه های موازنه تصمیم گیری، خودکارآمدی و فرآیندهای شناختی و رفتاری ارتباط معنی داری وجود داشت (۰۵/۰Pvalue< ). در مورد مصرف میوه نیز به استثنای فرآیندهای رفتاری چنین نتایجی مشاهده شد (۰۵/۰Pvalue < ). نتیجه گیری: وجود ارتباط معنی دار بین موازنه تصمیم گیری، خودکارآمدی و فرآیندهای تغییر با مراحل تغییر حاکی از اهمیت و تاثیرگذاری این سازه ها در تغییر رفتار مصرف میوه جات و سبزیجات است. پیشنهاد می شود در برنامه های آموزشی مبتنی بر الگوی فرانظریه ای برای ارتقای مصرف میوه جات و سبزیجات سازه های مذکور مدنظر قرار گیرند.

کلیدواژه ها

Fruit, Vegetable, Transtheoretical Model, Bandar Abbas, میوه, سبزی, الگوی فرانظریه ای, بندرعباس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.