بررسی پژوهش های انرژی در زمینه معماری در ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اندیش نامه معماری، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARCAND-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 909
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریما فیاض

گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر، تهران، ایران

نوشین ابوالحسنی

گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر، تهران، ایران

مریم فخاری

گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر، تهران، ایران

چکیده

از زمان انتشار مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان ایران در سال ۱۳۷۰ و راه اندازی دوره کارشناسی ارشد معماری و انرژی در سال ۱۳۸۷ تاکنون پژوهش های بسیاری در کشور در زمینه مباحث انرژی در معماری و شهرسازی صورت گرفته است. در حال حاضر روشن نیست این پژوهش ها بیشتر بر کدام موضوع ها متمرکز بوده، چه سمت و سویی داشته اند و روش به کاررفته در آنها چه بوده است. لذا در این مقاله با هدف آشنایی و طبقه بندی مطالعات انجام شده در حوزه انرژی در معماری، مطالعات صورت گرفته طی ۲۵ سال بررسی شده اند. مطالعات مورد نظر شامل ۱۸۳ مقاله علمی-پژوهشی، ۱۶۵ پایان نامه دوره کارشناسی ارشد معماری و انرژی، همچنین ۳۲ رساله دکتری معماری هستند. نتایج نشان می دهد که اکثر مطالعات در حوزه معماری بوده و مطالعات بیشتر در محدوده اقلیم گرم و خشک و کاربری مسکونی است. روش گردآوری و تحلیل داده در این مطالعات غالبا مبتنی بر شبیه سازی کامپیوتری و عموما فاقد اعتبارسنجی مناسب است. در میان عناوین مختلف، بیشترین سهم به طراحی پایدار و پس از آن به سامانه های فعال و غیرفعال خورشیدی اختصاص دارد. این بررسی نشان می دهد که برای پاسخگویی به نیازهای کشور لازم است مباحث مهمی همچون روشنایی طبیعی، تهویه طبیعی، ابعاد بهینه انواع سامانه های انرژی، کاربری هایی مانند آموزشی و درمانی، معماری و شهرسازی صفر کربن و .... مورد بررسی قرار گیرند. 

کلیدواژه ها

مطالعات انرژی, انرژی و معماری, انرژی در ساختمان, اقلیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.