شناسایی و امکان سنجی پهنه های مساعد برای ایجاد مراکز اقامتی گردشگری با استفاده از مدل (AHP) و (GIS) (مطالعه موردی: دهستان گلمکان شهرستان چناران)
عنوان مقاله: شناسایی و امکان سنجی پهنه های مساعد برای ایجاد مراکز اقامتی گردشگری با استفاده از مدل (AHP) و (GIS) (مطالعه موردی: دهستان گلمکان شهرستان چناران)
شناسه ملی مقاله: JR_JGQE-7-266_007
منتشر شده در در سال 1396
شناسه ملی مقاله: JR_JGQE-7-266_007
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:
علی اصغر کدیور - عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور
محمدعلی داوریار - عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور
مهدی وفایی - کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی
خلاصه مقاله:
علی اصغر کدیور - عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور
محمدعلی داوریار - عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور
مهدی وفایی - کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی
بر اساس آمار و گزارشهای سازمان جهانی گردشگری، امروزه جریان گردشگری به یکی از پررونقترین و گستردهترین فعالیتهای اقتصادی جهان تبدیل شده به طوری که در بیش از ۱۵۰ کشور، یکی از پنج منبع اصلی درآمد و ارزآوری محسوب میشود. در همین راستا فعالیتهای مربوط به میهمانداری و پذیرایی گردشگران یکی از بخشهای اصلی اقتصاد گردشگری را تشکیل میدهد که ظرفیت بالایی برای ایجاد اشتغال و درآمد بویژه در نواحی روستایی دارا می باشد. باتوجه به این مهم و همچنین اثرات مثبت فعالیتهای گردشگری دراقتصاد محل و زندگی افراد کم برخوردار، شناخت ظرفیت های گردشگری نواحی و مناطق به منظور ساماندهی فعالیتها و مکانهای گردشگرپذیر در جهت افزایش رضایت گردشگران و نشت اقتصادی بیشتر برای جامعه میزبان و همچنین حفاظت زیستبومها اهمیت فراوان یافته است. در این رهگذر این پژوهش شناسایی پهنه های مساعد و مجاز دهستان گلمکان شهرستان چناران به عنوان یک تفرجگاه پیرامون شهری را به منظور استقرار اقامتگاه های دائم و موقت گردشگری هدف قرار داده است. روش انجام پژوهش توصیفی – تحلیلی با اهدف کاربردی است که از طریق مطالعات اسنادی و میدانی محقق شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سلسله مراتبی (AHP) و همچنین نرمافزار GIS استفاده شده است. در روش سلسله مراتبی AHP ابتدا عوامل موثر پهنهبندی به کمک متخصصین مربوطه شناسایی و سپس بوسیله روش سلسله مراتبی، وزندهی شده و در انتها معیارهای (لایه ها) بدست آمده با توجه به وزن هر معیار بوسیله توابع overley در نرم افزار GIS تلفیق شده و امتیاز هر پهنه با توجه به کل عوامل موثر و وزن آنها بدست آمده است. نتایج پژوهش نشان میدهد معیارهای طرح شده عمدتا بر بنیان جاذبه های طبیعی ناحیه استوار است براین اساس پهنه های موجود در دهستان گلمکان جهت استقرار مراکز اقامتی و کمپهای گردشگری به سه دسته ممنوع، مشروط و مجاز تقسیم میشود. از یافته های دیگر پژوهش وجود تنها ۱۷ درصد پهنه های مجاز با پتانسیل بالا برای استقرار مراکز اقامتی است که باید برای سرمایگذاری و احداث تاسیسات مورد توجه قرار گیرد.
کلمات کلیدی: مراکز اقامتی گردشگری –تحلیل سلسله مراتبی (AHP), پهنه بندی, دهستان گلمکان
صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1400721/