نقش حس عاملیت و ویژگی های انحرافی شخصیت در پیش بینی گرایش به اعتیاد در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی مدرسه و آموزشگاه، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPUM-9-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 349
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر حاجلو

استاد گروه روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی

وحید فلاحی

دانشجوی دکترای روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی

شیرین احمدی

دانشجوی دکترای روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی

پروین باقرزاده

کارشناس ارشد روانشناسی، مربی دانشگاه پیام نور و دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش حس عاملیت و ویژگی های انحرافی شخصیت در پیش بینی گرایش به اعتیاد در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم انجام گرفت. پژوهش حاضر به روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مدارس دولتی شهرستان پارس آباد که در سال تحصیلی ۹۶-۱۳۹۷ مشغول به تحصیل بودند تشکیل می دادند. از این جامعه نمونه ای به حجم ۱۲۰ نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه آمادگی به اعتیاد زرگر و همکاران، حس عاملیت وودی و همکاران و انحراف شخصیتی بدفورد و همکاران پاسخ دادند. داده ها نیز توسط آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج نشان داد که گرایش به اعتیاد با مولفه های سادگی و بی اختیاری رابطه منفی و معنادار و با مولفه های ویژگی های انحرافی شخصیت، فقدان اعتماد، وابستگی و اعمال خصمانه رابطه مثبت و معنادار دارد (۰۱/۰> p). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که ۳۷ درصد از کل واریانس گرایش به اعتیاد به وسیله حس عاملیت و ویژگی های انحرافی شخصیت تبیین می شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که حس عاملیت و ویژگی های انحرافی شخصیت توانایی پیش بینی گرایش نوجوانان به اعتیاد را به صورت معناداری دارند.

کلیدواژه ها

حس عاملیت, ویژگی های انحراف شخصیت, گرایش به اعتیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.