طراحی مدل ارزیابی تاب آوری زنجیره تامین صنعت برق با استفاده از رویکرد آمیخته: تحلیل تم تحلیل عاملی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت صنعتی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IMJT-11-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 331
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل آذر

استاد، گروه مدیریت دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

میثم شهبازی

استادیار، گروه مدیریت صنعتی و مالی، پردیس فارابی دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

حمید رضا یزدانی

استادیار، گروه مدیریت بازرگانی و کسب‎وکار، دانشکده مدیریت و حسابداری، پردیس فارابی دانشگاه تهران، تهران، ایران

امید محمودیان

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت تحقیق در عملیات، پردیس فارابی دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

هدف: وجود ریسک در زنجیره تامین اختلال ایجاد می‎کند، از این رو به‎منظور کاهش تاثیر ریسک، زنجیره تامین باید به‎گونهای طراحی شود که بتواند به‎طور کارا و موثر به تغییرات محیطی پاسخ دهد، از آنجا که صنعت برق، بخش مهمی از اقتصاد کشور را تشکیل میدهد و هر گونه ریسک و اختلال در جریان آن موجب می‎شود هزینه های جبران ناپذیری به تولید و صنایع وابسته به کشور وارد شود، ضرورت دارد که زنجیره تامین صنعت برق تابآوری شایان توجهی داشته باشد. از این رو هدف از اجرای این پژوهش، طراحی مدلی برای ارزیابی تاب آوری زنجیره تامین صنعت برق است. روش: در این پژوهش به‎منظور طراحی مدلی برای ارزیابی تاب آوری زنجیره تامین صنعت برق، رویکرد آمیخته تحلیل تم تحلیل عاملی به‎کار گرفته شده است. یافته‎ها: در این پژوهش از طریق مصاحبه با ۱۵متخصص در صنعت برق که دارای مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر بودند و در این زمینه از تجربه و دانش لازم برخوردار بودند و رویکرد تحلیل تم، مدلی برای ارزیابی تاب آوری زنجیره تامین صنعت برق طراحی شد، سپس با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی و به‎کمک نرم‎افزار Smart PLS و توزیع پرسش‎نامه و جمع‎آوری نظر ۳۲۳ نفر، روابط بین متغیرها بررسی و تحلیل شد. نتیجه‎گیری: نتایج پژوهش نشان داد که معیارهای موثر بر تاب‎آوری زنجیره تامین صنعت برق به دو دسته کلی معیارهای داخلی و خارجی دسته‎بندی می‎شوند. در دسته معیارهای داخلی سه بعد مهم مسائل فرایندی، انعطاف‎پذیری و چابکی قرار دارد و در دسته معیارهای خارجی، ابعاد مسائل بازیگران، مسائل اقتصادی و مسائل محیطی مهم و موثرند.

کلیدواژه ها

تاب آوری, زنجیره تامین صنعت برق, تحلیل تم, تحلیل عاملی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.