بررسی آلودگی میکروبی و میزان خلوص دوازده نوع ادویه طب سنتی ایرانی در سطح شهر تهران در سال ۱۳۹۵

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله طب سنتی اسلام و ایران، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIITM-12-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا هادی دخت

محسن امین

الماس عراقی

غلامرضا امین

چکیده

سابقه و هدف: مسمومیت غذایی ناشی از ادویه های توصیه شده در طب سنتی پیوسته در سراسر جهان اعلام می شود و از این طریق سلامت عمومی جامعه را به خطر می اندازد. پرسش مهم در این حوزه این است که این محصولات تا چه اندازه دارای آلودگی میکروبی هستند و آیا از نظر مواد خوراکی در محدوده سلامت می باشند. مواد و روش ها: در این تحقیق، راستی آزمایی نمونه، آلودگی میکروبی و میزان خلوص ۱۲ نوع ادویه مختلف توصیه شده در طب سنتی ایرانی شامل ۷۹ نمونه جمع آوری شده به صورت کاملا تصادفی از نقاط مختلف شهر تهران در سال ۱۳۹۵، به روش های خرده نگاری و حساسیت آنتی بیوتیکی انجام شد که با به کارگیری ۸ نوع آنتی بیوتیک به شکل دیسک و با استفاده از جدول استاندارد NCCLS (National Committee for Clinical Laboratory Standards) صورت گرفت. یافته ها: نتایج شمارش تعداد کل باکتری ها نشان داد که ۲۶ درصد ادویه های بسته بندی شده و ۳۵ درصد نمونه های فله ای، آلودگی بالاتر از حد مجاز داشتند و نمونه های آلوده اغلب شامل باکتری های مزوفیل هوازی کوکسی گرم مثبت و باسیل گرم مثبت و مخمر و کپک بودند. همچنین تست های تشخیصی و بیوشیمیایی تایید کرد که نمونه ها به باسیلوس آنتراسیس و باسیلوس سرئوس آلوده نبودند. دو مورد آلودگی مربوط به آسپرژیلوس نایجر در ادویه های آویشن و زیره سیاه و ۱۰ مورد آلودگی مربوط به ریزوپوس در ادویه های زیره سبز، پودر سیر و زردچوبه مشاهده شد. نتایج آنتی بیوگرام از نمونه هایی که آلودگی بالاتر از حد مجاز داشتند نشان داد که ۱۲ درصد باکتری ها به تتراسایکلین، ۹۴ درصد به پنیسیلین، ۲۴ درصد به ونکومایسین، ۱۲ درصد به جنتامایسین، ۸۲ درصد به سفکسیم، ۶ درصد به ایمیپنم، ۳۵ درصد به سیپروفلوکساسین و ۳۰ درصد به سفازولین مقاومت نشان دادند. نتیجه گیری: بررسی های انجام شده نشان دادند با وجودی که نمونه ادویه های بررسی شده کاملا خالص بودند، درصد قابل توجهی آلودگی میکروبی داشتند که این نتایج جهت انجام مطالعات بیشتر قابل پیگیری هستند.

کلیدواژه ها

Spices, Microbial contamination, Purity, ادویه ها, آلودگی میکروبی, میزان خلوص

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.