ویژگی های بیماران بستری ناشی از انواع مسمومیت های عمدی و غیر عمدی در شهرستان فسا در سال های ۱۳۹۳-۱۳۹۵

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نشریه مراقبت اورژانس، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEC-1-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده جعفرزاده

MSc. Dept. of Nursing, School of Nursing, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran

زهرا خیالی

MSc. Dept. of Public health, School of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran

سمیه صفدار

B.S, Dept. of Public health, School of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran

فرزانه مباشری

MSc. Dept. of Social Medicine, School of Medicine, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran

زهرا ملکی

B.S, Dept. of Public health, School of Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran

چکیده

زمینه و هدف: مسمومیت ها یکی از علل مهم مرگ و میر در اغلب کشورها می باشند به طوری که مسمومیت های حاد یکی از مشکلات تهدید کننده سلامت در سرتاسر جهان محسوب می گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی های بیماران بستری ناشی از انواع مسمومیت های عمدی و غیر عمدی در شهرستان فسا طی سال های ۱۳۹۳ لغایت ۱۳۹۵ انجام پذیرفت. روش بررسی: مطالعه توصیفی- مقطعی برروی ۲۷۵ بیمار مسموم مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان ولی عصر شهر فسا طی دو سال و نیم انجام شد. اطلاعات توسط پرسشنامه ویژگی های بیماران شامل سن، جنس، محل و روز مسمومیت، مسمومیت عمدی یا غیر عمدی، اعتیاد به مواد، سابقه قبلی اقدام به خودکشی، تاریخچه مصرف داروها، میانگین مدت زمان بستری و پیش آگهی بیماران از پرونده های بیماران جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی توسط نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها: اغلب بیماران مرد(۲۸/۶۳ درصد)، مجرد (۶۰/۵۳ درصد)، بیکار (۸۰/۶۵ درصد) و در رده سنی ۵۹-۳۶ سال قرار داشتند. ۴۰/۸۰ درصد مسمومیت ها غیرعمدی بود که داروهای آنالجزیک و نارکوتیک ها (۴۴ درصد) بیشترین ماده مسمومیت زا را تشکیل دادند. اکثر مسمومیت ها در منزل (۹۰ درصد) و مناطق شهری (۴۰/۶۰ درصد) بود. ۹۰/۶۳ درصد افراد مسموم در کمتر از یک ساعت به مراکز درمانی مراجعه نموده و ۶۰/۷۵ درصد با بهبودی کامل مرخص گردیده بودند و گزارشی از بستری در آی سی یو و مرگ مشاهده نگردید. نتیجه گیری: براساس یافته های مطالعه حاضر، آسیب پذیرترین گروه در معرض خطر مسمومیت را مردان، افراد مجرد و بیکار در رده سنی ۵۹-۳۶ سال به علت مسمومیت با داروها تشکیل می دادند. بنابراین لازم است در رابطه با عدم تجویز بدون نسخه داروها و نحوه مصرف آنها آموزش های همگانی خصوصا در افراد میانسال انجام پذیرد.

کلیدواژه ها

patient characteristics, intentional poisoning, unintentional poisoning, Fasa, ویژگی بیماران, مسمومیت عمدی, مسمومیت غیرعمدی, فسا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.