واکاوی و تبیین تمدن سازمانی در سازمان های دولتی ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت دولتی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIPAT-10-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 333
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجعفر زرین نگار

دانشجوی دکتری مدیریت رفتاری گروه مدیریت، دانشکده مدیریت دانشگاه تربیت مدرس، ، ایران

علی اصغر فانی

دانشیار گروه مدیریت، دانشکده مدیریت دانشگاه تربیت مدرس، ، ایران

حسن دانایی فرد

ستاد گروه مدیریت، دانشکده مدیریت دانشگاه تربیت مدرس، ، ایران

جلیل دلخواه

استادیار گروه مدیریت، دانشکده مدیریت دانشگاه تربیت مدرس، ، ایران

چکیده

پژوهش حاضر به‎دنبال طراحی الگوی در خصوص موضوع تمدن سازمانی در سازمان‎های دولتی است. پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادین کاربردی بوده و از لحاظ ماهیت از دسته پژوهش‎های آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی، خبره­های منابع انسانی و رفتار سازمانی است. خبرگان با روش نمونه­گیری هدفمند و گلوله برفی شناسایی شدند که با توجه به کفایت داده‎ها، در مجموع با ۲۰ خبره مصاحبه شد. برای آزمون مدل نیز ۳۸۴ نفر از کارکنان سازمان­های دولتی در پژوهش مشارکت کردند. روش تجزیه ­و ­تحلیل، تئوری داده‎بنیاد و رویکرد معادلات ­ساختاری بود. داده­ها از طریق مصاحبه عمیق در کنار توزیع پرسشنامه ۴۹ گویه­ای گردآوری شدند. بر اساس نتایج، در شرایط علی تعیین اهداف و رهبری تمدن سازمانی شناسایی شد. پدیده اصلی مدنیت سازمانی در رابطه با شرایط مداخله­گر، سازمان کمال‎گرا بود. بستر حاکم، فرهنگ سازمانی و اقدامات مطلوب مدیریت منابع ­انسانی توانمندساز و راهبرد اصلی سوسیوکراسی، ادهوکراسی، تکنوانفوکراسی و مریتوکراسی قطعی و شناسایی شد. پیامد اصلی این مدل نیز سازمان متمدن است و نتایج به‎دست آمده از مدل حداقل مربعات جزئی، گویای تایید و صحت طراحی روابط بود.

کلیدواژه ها

تعالی سازمانی, تمدن سازمانی, عدالت اجتماعی, فرهنگ سازمانی, مدیریت منابع انسانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.