اثربخشی گروه درمانی پذیرش و تعهد بر میزان علائم افسردگی، استرس و شاخص های درد در زنان مبتلا به درد مزمن
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 209
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJRN-2-4_001
تاریخ نمایه سازی: 23 بهمن 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: درد مزمن از مشکلات شایع و پدیده ای چندمولفه ای است که مدیریت آن مستلزم مداخلات طبی و روان شناختی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان گروهی پذیرش و تعهد بر علائم افسردگی، استرس و شاخص های درد در زنان مبتلا به درد مزمن بود.
روش کار: روش این پژوهش نیمه تجربی و جامعه آماری، بیماران زن مبتلا به درد مزمن مراجعه کننده به مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بود. بیمارانی که دارای بالاترین نمرات بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های پذیرش درد مزمن (CPAQ)، مقیاس شدت درد (PIS)، فرم کوتاه مقیاس افسردگی و استرس (۲۱-DASS) و پرسشنامه جمعیت شناختی بود. مداخله به صورت ۸ جلسه ۱۲۰ دقیقه ای، دو بار در هفته و به مدت یک ماه برگزار گردید. مرحله پیگیری یک ماه پس از آخرین جلسه درمان انجام شد. داده ها با استفاده از نسخه ۱۶ نرم افزار SPSS و آزمون های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که مداخله گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث ایجاد تفاوت معنی داری بین گروه های مداخله و شاهد در نمرات کلی علائم شدت درد، افسردگی و استرس وجود دارد (۰۵/۰ > P). همچنین در نمرات پذیرش درد نیز این تفاوت معنادار بود (۰۵/۰ > P).
نتیجه گیری: با توجه به اثر بخش بودن گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد پیشنهاد می گردد از این روش درمانی در مراکز درمانی کشور جهت کنترل و پذیرش دردهای مزمن مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
Acceptance and Commitment Therapy ، Depression ، Stress ، Chronic Pain Indicators ، Women ، درمان پذیرش و تعهد ، افسردگی ، استرس ، شاخص های درد مزمن ، زنان
نویسندگان
سهیلا صبور
Islamic Azad University, Science and Research Branch Kermanshah, Kermanshah, Iran
کیوان کاکابرایی
Islamic Azad University, Science and Research Branch Kermanshah, Kermanshah, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :