مقایسه تطبیقی آیین مرگ در بین مسلمانان و زرتشتیان و بررسی میزان تاثیرپذیری آنها از یکدیگر.

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های ادیانی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ADYAN-2-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 257
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس مسیخی

دانشجوی دکتری شیعه شناسی، دانشگاه ادیان و مذاهب

زهرا حق پرست

کارشناسی ارشد ادیان غیر ابراهیمی، دانشگاه ادیان و مذاهب.

چکیده

مرگ اندیشی و اندیشه پایان هستی انسان یکی از دغدغه های بشر از ابتدای پیدایش بوده و هست. در این خصوص آموزه های مختلفی در فرهنگ های جوامع مختلف، اعم از دینی و غیردینی، شکل گرفته که طیف وسیعی از انکار همه آنچه بعد از حیات است تا آموزه فروغ جاودانه در جهان بعد را در بر می گیرد. ادیان الاهی با تکیه بر آموزه های غیربشری در خصوص این مسئله ماوراء الطبیعی گزاره های کامل تر و مفصل تری عرضه کرده اند که می تواند دورنمایی شفاف تر برای پیروانشان به ارمغان آورد. در این میان، دو دین اسلام، به عنوان مدعی خاتمیت ادیان، و دین زرتشت، به عنوان مدعی کهن ترین ادیان الاهی، هر کدام به تفصیل این انگاره را با بیانی شیوا به تصویر کشیده اند. مقایسه این دو تصویر از مرگ به همراه آموزه های پیشینی و پسینی آن تشابهات و تفاوت های شگفت انگیزی را نمایان می کند که می تواند نکات آموزنده ای را در بر داشته باشد. این نوشتار در پی آن است که با مقایسه تطبیقی نگاه به مرگ به عنوان یکی از مهم­ترین آیین های گذار بین دو دین، تشابهات و تفاوت های این دو و میزان تاثیر و تاثر آنها از یکدیگر را معین کند.

کلیدواژه ها

مرگ, زرتشت, اسلام, دخمه, قبر, تدفین, آیین های عزاداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.