دیدگاه قرآن درباره زیباجوئی و تاثیر آن بر معماری اسلامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام، دوره: 13، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_PTE-13-48_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر رجبی ده برزویی

دانشگاه علامه طباطبایی

حسام الدین خلعتبری لیماکی

دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

انسان ذاتا زیباجوست و گرایش به زیبایی دارد و از زیبایی ها لذت می برد.قرآن نیز زیباجویی انسان را تایید می کند و آن را بر دو گونه  معقول و محسوس می داند که هر کدام باعث تاثیری بر معماری درطول  تاریخ اسلام شده است. به نظر می رسد هنر و معماری اسلامی دارای دو بعد کالبدی و محتوایی است. در بعد کالبدی  معماری تابع اقتضائات زمان و تجربیات بشری است، اما بعد محتوایی آن کاملا وابسته به باورها و ارزش های حاکم برهنرمند و معمار است. براین اساس پژوهش حاضر، به روش تحلیلی و تفسیری در پی پاسخ به این پرسش است که دیدگاه قرآن درباره زیباجویی و تاثیر آن بر معماری اسلامی چیست؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که از دیدگاه قرآن ، زیباجویی معقول در انعکاس جلوه الهی در هنر اسلامی طریقی برای وحدت بخشیدن به زندگی انسان و زیباجویی محسوس ،مستلزم حاکم شدن ارزش های اسلامی بر معمار است.

کلیدواژه ها

Islamic values, aesthetics, Quran, Islamic architecture, Islamic art, ارزش های اسلامی, زیبائی جویی, قرآن, معماری اسلامی, هنر اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.