نظام سیاسی از منظر فارابی *

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دوفصلنامه رویکرد مطالعات تطبیقی قرآن و حدیث، دوره: 89، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PGH-89-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 503
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدانور فیاضی

چکیده

نظام سیاسی ضرورتی است که براساس نیازهای اجتماعی انسان شکل می گیرد. فارابی به عنوان بزرگ ترین فیلسوف اسلامی، در مورد ضرورت، ساختار و مسائل مربوط به آن اظهار نظر کرده است. ایشان در قدم نخست حاکمیت را به فاضله و غیر فاضله تقسیم بندی می کند و ریاست مدینه فاضله را با فردی می داند که کامل تر و آگاه تر از تمامی افراد جامعه است. در این نظام محور تقسیم بندیها و مراتب اجتماعی فضیلتهاست و باورهای انسانی، اخلاقی و عقاید مشترک مرزهای نظام سیاسی را تعیین می کند. فرایند شکل گیری قدرت در حاکمیت مورد قبول فارابی از دو منشا هدایت الهی و اطاعت شهروندان مایه می گیرد. بنابراین، دو الگوی نظام استبدادی و دموکراسی مورد قبول این اندیشمند اسلامی قرار نمی گیرد. ایشان هرآنچه را به امور جمعی و سعادت دنیوی و اخروی شهروندان مربوط می شود از قلمرو اختیارات حکومت به شمار می آورد و وظیفه شهروندان را اطاعت از رهبران نیکو و فاضل و سرپیچی و عصیان در برابر پیشوایان گمراه و فرومایه می داند.

کلیدواژه ها

سیاست, اندیشه سیاسی, مدینه فاضله, رئیس یا رهبر, فارابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.