دیدگاه آیت الله جوادی آملی درباره عرفان نظری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه حکمت اسرا، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HKMT-8-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی صدفی

دکتری حکمت متعالیه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

چکیده

آیت الله جوادی آملی به تبع استاد خود علامه طباطبایی و براساس حکمت صدرایی، با تحلیل عین ربط بودن معلول به علت، وحدت وجود عرفانی را پایه ریزی می کند. با این تحلیل، ماهیت به مفهوم، و سازوکار هستی شناختی و منطق هستی در این نظرگاه به تقسیم شیء به وجود و مفهوم برمی گردد؛ بنابراین آنچه متن هستی را پر کرده فقط وجود است که به علم حضوری شهودی در مشهد نفس عارف قرار می گیرد و جز آن مفهومی است که قوام بخش علم عرفان نظری است و کاروبار استدلالات، احتجاجات و منطق عرفانی را فراهم می کند؛ ازسوی دیگر همین تقسیم بندی پایه منطقی دوگانه «بود و نمود» می شود، که والاتر از نگاه تشکیکی است که مقام ذات را حقیقت رقایق فیض منبسط و وجودات مقید می داند. در این دیدگاه عرفانی، جز ذات اطلاقی حق، که لابه شرط مقسمی است و والاتر از مقام و منصب است، دیگر مراتب هستی نمود و سایه این حقیقت فوق متعال اند. این عرفان اصیل توحیدی، تعریف انسان موحد را نیز متفاوت می کند؛ دیگر مانند فلسفه سخن گفتن از ثبوت استقلالی نفس عارف و قوای ادراکی او در درک هستی خارجی رخت می بندد و هویت انسان با نظر به توحید عرفانی خود پرسش برانگیز می شود که چگونه دربرابر حقیقت توحید، وجود و هویت موحد می تواند موجه باشد. این پرسش بحث را درباره فنای عرفانی به درستی پیش می کشد.

کلیدواژه ها

وجود رابط, وحدت وجود عرفانی, بود و نمود, فنای عرفانی, انسان موحد, آیت الله جوادی آملی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.