مقایسه قیمت واگذاری سهام شرکت های دولتی مشمول خصوصی سازی با قیمت محاسبه شده برمبنای مدل نسبت قیمت بازار به سود هر سهم(P/E) شرکت‎های مشابه

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات مالی، دوره: 10، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_JFR-10-26_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین ودیعی

دانشگاه فردوسی مشهد

سعید آسیابانی

چکیده

امروزه یکی از راه‎های دستیابی به توسعه پایدار، انتقال مالکیت از مالکیت دولتی به مالکیت خصوصی بیان شده است. تصویب سیاست های اصل۴۴ قانون اساسی توسط مجلس شورای اسلامی نیز گویای همین امر است. یکی از بهترین روش های خصوصی سازی، واگذاری سهام از طریق بورس اوراق بهادار بوده و یکی از مسائل مهم در این باره، نحوه قیمت‎گذاری سهام واگذارشده است. به دلیل اهمیت و حساسیت این موضوع ، تاکنون مدل های زیادی مبتنی بر دیدگاه های مختلف برای قیمت گذاری سهام ارائه گردیده که با توجه به شرایط اقتصادی، سیاسی، منطقه ای وغیره، نتایج و کاربرد های متنوع و متفاوتی، داشته است. در این پژوهش، قیمت واگذاری سهام شرکت‎های دولتی مشمول خصوصی سازی در سه سال با قیمت محاسبه شده سهام آنها برمبنای مدل‎ علمی، در بورس اوراق بهادار تهران ، مورد بررسی قرار گرفته است.داده های مورد نیاز از طریق مراجعه به بورس اوراق بها دار وسایت سازمان خصوصی سازی وسایر بانکهای اطلاعاتی مربوطه جمع آوری در این راستا، از بین مدل‎های ارزشیابی سهام از دیدگاه شرکت‎های قابل مقایسه، مدل نسبت قیمت بازار به سود هر سهم(P/E) شرکت‎های مشابه انتخاب ، سپس قیمت های سهام شرکت های دولتی مشمول واگذاری برمبنای این مدل در سال های۱۳۸۵،۱۳۸۴و۱۳۸۶ محاسبه، وبا قیمت های اعلام شده توسط سازمان خصوصی سازی مقایسه ورابطه بین این دوقیمت ارزیابی شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق بیانگر این است که تنها قیمت های تعیین شده در عرضه تدریجی توسط سازمان خصوصی سازی تا حدود زیادی به ارزش ذاتی محاسبه شده برای سهام شرکت های مشمول واگذاری نزدیک است. بنابراین سازمان خصوصی سازی می تواند با اطمینان بیشتری از قیمت های محاسبه شده برمبنای مدل نسبت قیمت بازار به سود هر سهم(P/E) شرکت های مشابه، برای قیمت گذاری عرضه تدریجی سهام استفاده کند .

کلیدواژه ها

خصوصی سازی, شرکت های دولتی, شرکت های مشابه, قیمت سهام, نسبت قیمت به سود هر سهم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.