استخراج مفاهیم بصری برای طراحی معماری از منظر علم عصب شناسی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF08_374
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه آفریده اله

شهاب عباس زاده

جواد نورآبادی

چکیده

چکیده امروزه اکثر معماران بدون آگاهی علمی از اثر اجزای ساختمان ها بر سیستم عصبی ادراکی انسان، طراحی می کنند. بنابراین اکثر ساختمان ها از لحاظ کالبد معماری و نوع فعالیت ها متناسب با نیاز های عصبی انسان ها نیستند. فقدان محیط پاسخگو به نیاز های عصب روان شناختی، منجر به کاهش توجه به ابعاد سلامت محیطی شده است. وقتی طراحان اطلاعات کافی در این زمینه را در اختیار نداشته باشند، عملکردی صحیح در آن فضا رخ نخواهد داد. ریچارد نویترا نیز هشدار می دهد که نادیده گرفتن نیازهای عصب-روان شناختی بشر از سوی معماران، آینده ی بشر را به مخاطره می اندازد. روش های جدیدی برای انطباق ساختارهای معماری با نیازهای کاربران وجود دارد. یکی از این روش ها علوم اعصاب است. علوم اعصاب به مطالعه ی مغز پرداخته و با کمک اکتروفیزیولوژیست ها۱ و بهره گیری از دستگاه های مخصوص اسکن مغزی به ثبت و آنالیز داده های مغزی تحت تاثیر ویژگی های محیط کالبدی می پردازد. این امر خصوصا در دنیای پر تنش امروز نقش بسزایی دارد. پیشرفت های گسترده ی این دانش، زمینه را برای به کارگیری آن و ارتباطش با دانش معماری فراهم ساخته است. شناخت مغز و واکنش های آن به انواع محرک های محیطی، می تواند طراحان را به سمت ایجاد فضایی با گرایش مکانی بهتر، تقویت توانایی های شناختی و به حداقل رساندن تاثیرات منفی در احساسات، راهنمایی کند. در این پژوهش سعی بر آن است که با روش کتابخانه-ای، نتایج پژوهش هایی که متخصصین علوم اعصاب به روش بنیادی و با هدف کشف روابط بین متغیرهایی چون معماری و علوم اعصاب انجام داده اند را گردآوری کرده و با استخراج نظریات موجود در زمینه علوم اعصاب، این یافته ها را در جداولی طبقه بندی کرده تا طراحان بتوانند با شناخت این اصول ابتدا اثر طرح های خود را بر احساسات و رفتار انسان درک کنند و در نهایت محیطی طراحی نمایند که فرآیند های عاطفی مانند استرس، ترس، حافظه، یادگیری و ...را بهبود دهد.

کلیدواژه ها

کلید واژگان: علوم اعصاب، معماری، مغز، عصب-روان شناختی، معماری عصبی، محرک های محیطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.