بررسی جایگاه نور درمعماری سنتی ایرانی _ اسلامی(نمونه موردی خانه عامری ها)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF08_348
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهشیدسادات میرکاظمی

محمد بهزادپور

گروه معماری ؛ واحد هشتگرد؛ دانشگاه آزاد اسلامی ؛ هشتگرد؛ ایران

چکیده

چکیده در معماری سنتی ایران، نور طبیعی که به عنوان تنها منبع روشنایی روز بوده، به تامین روشنایی محدود نشده و از نظری کیفیت بصری و زیبایی فضا نیز مورد توجه معماران بوده است. یکی از نمونه های خوب بازی نورپردازی طبیعی در معماری ایرانی را می توان در خانه ها ی سنتی با فضاهای متفاوت آن یافت . وجود بازشوهای متنوع دیواری و سقفی در این نوع معماری شاهد این ادعاست. نتایج حاصله حاکی از آن است که در معماری مسکونی خانه های سنتی ایران، نور روز در کلیه تصمیمات طراحی اعم از انتخاب فضاهای پر و خالی، تناسبات و ابعاد حیاط ها و اتاق ها، جهت گیری هر فضا نسبت به خورشید، میزان دید هر فضا به حیاط و آسمان، عمق هر فضا و شکل و موقعیت نورگیر آن، اهمیت هر فضا از نظر دسترسی و کاربری و غیره نقش تعیین کننده ای داشته و یکی از مهمترین ارکان طراحی محسوب می شده است راهکارهای طراحانه به کار رفته در این شیوه از معماری، امروزه میتواند راه گشا و الهام بخش معماران معاصر باشد و امکان بهرهمندی هرچه بیشتر از نعمات نورپردازی طبیعی درخانه و کاشانه مردم را فراهم کند.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: نورطبیعی، معماری سنتی، خانه، عامری ها، کاشان، ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.