روایات ائمه معصومین و توهم تحریف قرآن با نگاهی بر آرای علامه عسکر ی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات قرائت قرآن، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_QMIU-3-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا زاهدی

استادیار دانشگاه علوم ومعارف قرآن کریم

اعظم پاک اندیش

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم قرآن دانشگاه علوم ومعارف قرآن کریم

چکیده

دانشمندان مسلمان بر مصونیت قرآن از تحریف تاکید دارند، اما عدم دقت برخی پیرامون شماری از روایات تفسیری، شبهه تحریف را پیرامون قرآن مطرح کرد و به تبع آنان، گروهی از اخباری ها چون جزایری و محدث نوری با اعتنا به روایات تحریف نمایی که در برخی از کتب تفسیری و روایی شیعه از ائمه اطهار بیان شده است، این تهمت را متوجه شیعه کردند. آنان از رهگذر این روایات، به عقیده خود اعتبار بخشیده و تحریف قرآن را امری بدیهی قلمداد میکنند؛ زیرا بر اساس این روایات، به نظر می رسد که افرادی چون ائمه اطهار به عنوان عدل قرآن بر این مطلب صحه گذاشته اند، اما واکاوی متنی سندی این روایات نشان می دهد که غلات به عنوان مشهورترین راویانی که به نقل این احادیث می پردازند، پذیرش این روایات را با چالش روبه رو کرده اند. همچنین روایات منتسب به ائمه با تناقضات متنی فراوانی همراه است که صدور آنها از فصحایی چون ایشان به دور است. از سویی دیگر، روایات تفسیری و روایات منتقله از کتب اهل سنت به کتب شیعه، مبانی این ادعا را متزلزل تر می سازد.

کلیدواژه ها

قرآن, اختلاف قرائت, روایات منتقله, توهم تحریف, روایات تحریف نما, علامه عسکری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.