بررسی شیوع سوءمصرف استروئیدهای آنابولیک و میزان آگاهی و نگرش از پیامدهای منفی آن ها در ورزشکاران مرد رشته بدن سازی شهر کرمانشاه در سال ۱۳۹۷

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 29، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-29-5_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری حسینی

Dep of sport management, Faculty of Sport Sciences, Razi University, Kermanshah, Iran

بهرام یوسفی

Dept of Sport Management, Faculty of Sport Sciences, Razi University, Kermanshah, Iran

علی اشرف خزایی

Dept of Sport Management, Faculty of Sport Sciences, Razi University, Kermanshah, Iran

چکیده

مقدمه: مصرف استروئیدهای آنابولیک- آندروژنیک در ورزشکاران و جوانان غیرورزشکار افزایش یافته است. هدف این پژوهش بررسی شیوع سوءمصرف استروئیدهای آنابولیک و میزان آگاهی از پیامدهای منفی و نگرش به آن ها در ورزشکاران مرد رشته بدن سازی شهر کرمانشاه بود. مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی-مقطعی است که در سال ۱۳۹۷ انجام شده است. جامعه آماری همه ورزشکاران مرد رشته بدن سازی شهر کرمانشاه بودند. ابزار اندازه گیری پرسش نامه ۲۵ سوالی استروئیدهای آنابولیک- آندروژنیک (۷ پرسش برای کسب اطلاعات زمینه ای، ۹ پرسش مربوط به آگاهی، ۴ پرسش مربوط به نگرش و ۵ پرسش مربوط به شیوع مصرف) بود که در میان ۲۵۰ نفر از ورزشکاران مرد، به عنوان نمونه های آماری، با استفاده از روش خوشه ای چندمرحله ای توزیع شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS vol.۲۲ و آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری ۰.۰۵ ≥P) تحلیل گردید. یافته ها: نتایج نشان داد که در حال حاضر، ۲/۶۵ درصد از آزمودنی ها به مصرف این داروها (آنابولیک ها و استروئیدها) عادت داشتند. عمده ترین علت مصرف این مواد افزایش بافت عضلانی و قدرت بود. بر اساس نتایج این تحقیق، میان شیوع مصرف استروئیدهای آنابولیک-آندروژنی با نگرش (۰.۰۲۱=P؛۰.۷۸-=r)، آگاهی (۰.۰۳۲=P؛۰.۷۳ -=r) و سطح تحصیلات (۰.۰۲۲=P؛۰.۷۹ -=r) رابطه معکوس و معنا داری وجود دارد؛ همچنین میان سابقه ورزشی با شیوع مصرف استروئیدهای آنابولیک-آندروژنی (۰.۰۳۵=P؛۰.۶۸ =r)، نگرش (۰.۰۱۳=P؛۰.۸۴ =r) و آگاهی (۰.۰۱۲=P؛ ۰.۸۵ =r) رابطه کاملا معنا داری وجود داشت. بحث و نتیجه گیری: یافته های تحقیق میزان مصرف بالای داروهای استروئیدی را نشان می دهد؛ همچنین میزان آگاهی مصرف کنندگان این داروها پایین بود. آگاهی پایین همراه با باورهای غلط، در دسترس بودن و آسانی تهیه این داروها می تواند سبب افزایش مصرف این داروها در ورزشکاران و جمعیت های مختلف شود که این امر لزوم توجه بیشتر مسئولان و طراحی برنامه های پیشگیری را آشکار می سازد.

کلیدواژه ها

Anabolic steroids, Athlete, Attitude, Awareness, استروییدهای ﺁنابولیک, دانش, نگرش, ورزشکاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.