زمینه های تفاوت اسلام گرایی در ایران و ترکیه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مطالعات تاریخی جهان اسلام، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MTE-2-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 656
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد موثقی گیلانی

امین اعتمادی فر

چکیده

ترکیه و ایران دو کشور مهم مسلمان و همسایه به شمار می آیند ولی اسلام گرایی، در این دو کشور، از آغاز تاکنون متفاوت بوده است. (تاریخچه) همین تفاوت ها، ابهامات زیادی را در فهم عمیق اسلام گرایی مدرن پدید می آورد. (مساله) موضوعی که کم تر موردتوجه پژوهش گران قرار گرفته است. (پیشینه) در ایران حکومتی اسلامی قدرت را در دست دارد. این حکومت، اسلام را برنامه ای کامل و جامع برای تمام ابعاد زندگی انسان تلقی می کند. درحالی که ترکیه دارای حکومتی سکولار است و نیروهای اسلام گرا، گرچه بر هویت و ارزش های اسلامی تاکید دارند ولی به نظر می رسد به نوعی با حکومت سکولار کنار آمده اند. پرسش اصلی در این مقاله به تبیین و توضیح این تفاوت باز می گردد. (پرسش) برخی زمینه های تاریخی و اجتماعی اسلام گرایی در دو کشور را در توضیح این تفاوت ها می دانیم. (فرضیه) مقصود این مقاله در راستای انجام مطالعات مقایسه ای میان این دو کشور تعریف می شود. (هدف) نیل به این هدف، به کمک روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای موجود دنبال می شود. (روش) به باور ما، در ترکیه نوع خاص اسلام عرفانی و در ایران اسلام فقهی موجب به قدرت رسیدن یک حکومت اسلامی گردیده است. (یافته)

کلیدواژه ها

ایران, ترکیه, اسلام گرایی, تکثرگرایی, روحانیون و شریعت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.