رقابت بازرگانی فارسیان در مسیر بازرگانی دریایی خلیج فارس به دریای سرخ و شمال مصر در سده چهارم پنجم قمری
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مطالعات تاریخی جهان اسلام، دوره: 8، شماره: 15
- کد COI اختصاصی: JR_MTE-8-15_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 164
نویسندگان
دانشگاه الزهرا(س)
استادیار و عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه الزهرا(ع)
چکیده
در سده چهارم و پنجم قمری، مرکزیت بازرگانی دریایی در بنادر خلیج فارس بود اما به دلیل رکود سیاسی آل بویه، بازرگانی دریایی خلیج فارس با چالش روبرو شد و به جابجایی مسیر بازرگانی دریایی خلیج فارس به شرق و غرب دریای سرخ و شمال مصر کشیده شد؛ از این رو بررسی این جابجایی بسیار مهم است. این نوشتار به روش گردآوری دادهها در منابع جغرافیایی و تاریخی و با رویکرد توصیفی-تحلیلی به شناخت وضعیت تجاری بنادر مهم خلیج فارس و دریای سرخ، بررسی چگونگی جابجایی مرکزیت بازرگانی دریایی از خلیج فارس به شرق و غرب دریای سرخ پرداخته می شود. دستآورد پژوهش این است که بازرگانان فعال و پویای ایرانی در این سدهها با جابجایی کانونهای تجاری و مهاجرت به بنادر و سواحل دریای سرخ در شکوفایی بنادر دریای سرخ و سپس بندرهای شمال مصر نقش برجستهای بازی کردند. این فرایند با سیاست مناسب دولتهای بویه و فاطمیان برای بازرگانان خارجی رخ داد و در توان بازرگانی این دولتها در برابر قدرتهای رقیب نیز اثربخش بود.کلیدواژه ها
بازرگانی دریایی, خلیج فارس, دریای سرخ, آل بویه, فاطمیاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.