بررسی هاله های دگرسانی-کانی زایی و الگوی پراکندگی مس، مولیبدن، طلا و نقره در کانسار مس پورفیری میدوک، شهربابک، کرمان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 18، شماره: 72
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-18-72_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر تقی پور

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

علیجان آفتابی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

محمدرضا رمضانی

واحد معدن، بخش زمین شناسی، مجتمع مس میدوک، کرمان، ایران

چکیده

کانسار مس پورفیری میدوک در استان کرمان و در ۸۵ کیلومتری معدن مس پورفیری سرچشمه واقع است. این کانسار در درون سنگ های آتشفشانی ائوسن  با ترکیب آندزیت - بازالت قرار گرفته است. کانی زایی نوع پورفیری همراه با دو توده نفوذی پورفیری کلسیمی- قلیایی (پورفیری P۱ و میدوک پورفیری) به سن میوسن رخ داده است. پنج هاله دگرسانی اولیه در این کانسار شناسایی شده است. پتاسیک غنی از مگنتیت، پتاسیک، پتاسیک-فیلیک، فیلیک و پروپیلیتیک. مرحله اصلی کانی زایی شامل کالکوپیریت همراه با انیدریت و مگنتیت در زون دگرسانی پتاسیک و بیشترین شدت کانی زایی همراه با توده نفوذی میدوک پورفیری است. سه نوع بیوتیت مختلف: ماگمایی، ماگمایی متاثر از سیالات گرمابی و ثانویه در کانسار میدوک حضور دارد.  بیوتیت های ماگمایی متاثر از سیالات گرمابی و ثانویه مقادیر XMg بیشتری نسبت به بیوتیت های ماگمایی دارند. مقدار XMg این بیوتیت ها با مقادیرMg/Ti, Si, Al, Mg, K همبستگی مثبت و با مقادیر  Al* Ti, Fe, Na, Tiهمبستگی منفی نشان می دهند. تغییرات مس، طلا، نقره و مولیبدن تابع  نوع رگه ها، هاله دگرسانی و منطقه کانی زایی است. ذخیره کانسار میدوک در حدود ۱۷۰ میلیون تن با عیار میانگین مس (۸۲/۰ درصد)، مولیبدن (۰۰۷/۰ درصد)، طلا (ppb ۸۲) و نقره ppm) ۸/۱) است. مقادیر بالای مولیبدن و طلا به ترتیب در زون کانی زایی فروشست-اکسیدی، سولفیدی غنی شده، هاله دگرسانی پتاسیک-فیلیک و فیلیک دیده می شود. یک ضریب همبستگی مثبت قوی  بین مس و طلا  در زون دگرسانی پتاسیک غنی از مگنتیت و پتاسیک وجود دارد. بر اساس مطالعات کانی شناسی، سنگ شناسی، هاله های دگرسانی و مقادیر فلزات با ارزش، کانسار مس پورفیری میدوک مشابه کانسارهای مس پورفیری نوع حاشیه قاره ای است.

کلیدواژه ها

دگرسانی, کانی زایی, پورفیری, میدوک و کرمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.