تغییرات ژرفای موهو و نسبت/VS VP در شمال باختری زاگرس (منطقه کرمانشاه) با استفاده ازتوابع گیرنده دورلرز

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 19، شماره: 74
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-19-74_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس افسری

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

فروغ صدودی

موسسه تحقیقاتی علوم زمین پتسدام، پتسدام، آلمان.

محمد رضا قیطانچی

دانشگاه تهران، موسسه ژئوفیزیک، تهران، ایران.

ایوب کاویانی

مرکز تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان، دانشکده ژئوفیزیک، زنجان، ایران.

چکیده

مشخص کردن جزئیات پوسته و گوشته بالایی یکی از اهداف مهم مطالعات ژئوفیزیکی است. شکل امواج حجمی دورلرز به  طورگسترده برای استخراج  ساختار پوسته وگوشته بالایی به کار می رود. در این مقاله برای استخراج تغییرات ژرفای موهو و نسبت Vp/ Vs در زیر شبکه کرمانشاه که در شمال باختر زاگرس قرار دارد از روش تابع گیرنده دورلرز استفاده شده است. به همین منظور از زمین لرزه هایی که توسط پنج ایستگاه لرزه ای کوتاه دوره سه مولفه ای در فاصله رومرکز ˚۹۵ > D> ˚ ۳۰  از مرکز شبکه و بزرگای ۵/۵ ≤  mb از اواخر سال۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ میلادی ثبت شده اند، استفاده شده است. در این روش ژرفای موهو با استفاده از تاخیر زمانی بین موج P برخوردی به زیر ایستگاه و موج تبدیل یافته P  به S  از موهو  به دست می آید. ژرفای محاسبه شده به ساختار سرعتی موج P  حساس نیست ولی به شدت به ساختارسرعتی موج S حساس است. برای کاهش این حساسیت می توان از فازهای بازتاب یافته چندگانه مانند PpPs  و  PpSs + PsPs  استفاده نمود. در این مقاله از روش  Zhu & Kanamori (۲۰۰۰) استفاده شد. در این روش به دنبال H و Vp/Vs  ای هستیم که به ازای آنها برانبارش دامنه های فاز تبدیل یافته و بازتاب های چندگانه در زمان رسیدهای پیش بینی شده به بیشینه مقدار خود برسد. همچنین می توان با برانبارش توابع گیرنده به دست آمده از مسافت ها و جهات مختلف، اثرات تغییر ساختار جانبی را  کم کرده و میانگین ژرفای موهو و نسبت Vp/Vs را به طور همزمان در پوسته به دست آورد. با اعمال این روش ژرفای موهو برای منطقه کرمانشاه به طور متوسط ۴۲ کیلومتر به دست آمد. کم ترین ستبرای پوسته ۳۶ کیلومتر در زیر ایستگاه دهرش و بیشترین ستبرای پوسته ۵/۵۱ کیلومتر  در زیر ایستگاه ویس است.  نسبت Vp/ Vs  نیز  به طور متوسط ۷۶/۱ به دست آمد.  همچنین مشاهده شد که از باختر به سمت خاور( از دهرش تا ویس) ژرفای  موهو افزایش می یابد و دوباره به سمت کماسی کاهش ژرفا وجود دارد.

کلیدواژه ها

موهو, تابع گیرنده امواج دورلرز, برانبارش, زاگرس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.