گاه نگاری جوان ترین جنبش لرزه ای گسل فیروزکوه با استفاده از روش کربن۱۴

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 19، شماره: 76
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-19-76_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید نظری

پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، تهران، ایران آزمایشگاه علوم زمین مونت پلیه، دانشگاه مونت پلیه، مونت پلیه، فرانسه

ژان فرانسوا ریتز

آزمایشگاه علوم زمین مونت پلیه، دانشگاه مونت پلیه، مونت پلیه، فرانسه

ریچارد واکر

دپارتمان علوم زمین، دانشگاه اکسفورد، اکسفورد، انگلستان

رضا سلامتی

سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، تهران، ایران

عباس قاسمی

سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، تهران، ایران

علیرضا شافعی

سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، تهران، ایران

چکیده

گسل فیروزکوه در بیشتر بخش خود در لبه جنوبی دره فیروزکوه در باختر البرز مرکزی قرار دارد. گسل فیروزکوه با درازای ۷۰ کیلومتر و راستای جنوب باختری-  شمال خاوری و سازوکار کار چپ گرد- کششی از جمله ساختارهای  گسله و مهم در ناحیه البرز مرکزی است. از این گسل در گذشته به عنوان گسل فشاری با شیب به سوی جنوب یاد شده است. پژوهش های پارینه لرزه شناسی و سن سنجی رادیوکربن در راستای گسل راستالغز – چپ گرد فیروزکوه نشانگر رخداد زمین لرزه های بزرگ در البرز مرکزی در طی هولوسن است. در این نوشتار داده های به دست آمده از یکی از دو ترانشه حفر شده با درازای ۴۰ متر، پهنای ۲ متر و ژرفای ۴ متر واقع در خاور فیروزکوه ارائه می شود. در محلی که اثرات به جای مانده از آخرین زمین لرزه رخداده بر اثر جنبش گسل فیروزکوه در دومین ترانشه (F۲) یافت شده است. رخداد آخرین زمین لرزه با اثرات به جای مانده از گسل خوردگی جوان بر روی نهشته های سطحی که خود به طور چینه ای پوشاننده آبرفت های دارای قطعاتی از استخوان های انسانی است، قابل رهگیری است. سن به دست آمده برای این قطعات استخوانی که در ژرفای۷۰-۶۰ سانتی متری ترانشه یافت شده است بر اساس روش کربن ۱۴ برابر۲۸  ± ۱۱۵۹سال (پیش از ۱۹۵۰ میلادی، BP) برآورد می شود. با توجه به نرخ لغزش برآورد شده در هر رخداد لرزه ای که از بررسی نگاشت (لوگ) پارینه لرزه شناسی دیواره خاوری ترانشه (F۱) به دست آمده است، بزرگای برآورد شده برای هر لرزه کهن نزدیک به ۷ است.  

کلیدواژه ها

فیروزکوه, پارینه لرزه شناسی, کربن ۱۴, ترانشه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.