ارزیابی عوامل موثر بر کیفیت شیمیایی آب زیرزمینی دشت جیرفت با استفاده از روش های آماری و هیدروشیمیایی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 20، شماره: 77
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-20-77_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 279
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فاریابی

شرکت سهامی آب منطقه ای، کرمان، ایران.

نصراله کلانتری

گروه زمین شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

احمد نگارستانی

شرکت سهامی آب منطقه ای، کرمان، ایران.

چکیده

دشت جیرفت در فاصله ۲۳۰ کیلومتری جنوب شهرستان کرمان و در جنوب خاوری ایران قرار گرفته است و شامل دو آبخوان است: یک آبخوان تحت فشار و یک آبخوان آزاد، اما آبخوان تحت فشار به سمت حواشی دشت محدود شده و به آبخوان آزاد تبدیل می­شود. آب نفوذیافته از مخروط افکنه­های بخش شمالی نقش بسیار مهمی  در تغذیه آبخوان دارد، اما نقش رودخانه هلیل­رود نیز قابل ملاحظه است. به دلیل این که آب زیرزمینی مهم ترین منبع جهت مصارف کشاورزی،  شرب و صنعت در این منطقه است، بنابراین ارزیابی کیفی آن اهمیت ویژه­ای دارد. هدف از این تحقیق ارزیابی کیفی آب زیرزمینی در دشت جیرفت است و شامل بررسی تغییرات مکانی کیفیت آب زیرزمینی در بخش­های مختلف و تعیین عوامل موثر بر آن است. در این مطالعه برای ارزیابی کیفیت شیمیایی آب زیرزمینی از تلفیقی از روش­های آماری مانند تجزیه خوشه­ای و ضرایب همبستگی و روش­های هیدروشیمیایی مانند نسبت­های یونی و نمودار­های ترکیبی استفاده شده است. نمونه­های آب زیرزمینی با استفاده از روش تجزیه خوشه­ای گروه­بندی شده و نمونه­های مشابه شناسایی شدند. بر اساس نتایج تجزیه خوشه­ای، نمونه­های آب زیرزمینی در چهار گروه قرار می­گیرند (آبخوان از لحاظ کیفی به چهار زون تقسیم شده است) که هر گروه دارای ترکیب شیمیایی متفاوتی است. در این نوشتار، از نسبت­های یونی مانند (Na+K-Cl)/ (Na+K-Cl+Ca)،Mg/(Ca+Mg) ، Ca/(Ca+SO۴)، Na/ (Na+Cl)، HCO۳/ (sum anions)  و Cl/ (sum anions) و نمودار­های ترکیبی برای تعیین عوامل موثر بر کیفیت آب زیرزمینی استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصل، فرایندهایی مانند انحلال  ژیپس، هالیت، سولفات­های سدیم دار، هوازدگی پلاژیوکلازهای غنی از سدیم و تبادل یونی کیفیت شیمیایی آب زیرزمینی را تحت تاثیر قرار می­دهند.

کلیدواژه ها

آب زیرزمینی, کیفیت شیمیایی, تجزیه خوشه ای, نسبت های یونی, دشت جیرفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.