تحلیل پس لرزه های زمین لرزه ۶ آذرماه ۱۳۸۴ جزیره قشم (ایران- زاگرس)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 18، شماره: 71
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-18-71_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس غلامزاده

پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، تهران، ایران

فرزام یمینی فرد

پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، تهران، ایران

چکیده

در ساعت ۱۳ و ۵۲ دقیقه روز ۶ آذرماه ۱۳۸۴ زمین لرزه ای با بزرگای MW= ۶ جزیره قشم در استان هرمزگان را به لرزه درآورد و باعث تخریب فراوان و کشته شدن ده نفر شد. ساعاتی پس از زمین لرزه اصلی، پس لرزه ای بزرگ با بزرگای MW= ۵.۵  بار دیگر جزیره را به لرزه در آورد که سازوکار محاسبه شده برای آن به طور کامل متفاوت از زلزله اصلی است. یک شبکه لرزه نگاری متراکم شامل ۱۷ ایستگاه برای مطالعه پس لرزه ها در منطقه نصب شد. تحلیل پس لرزه های ثبت شده بر توزیع پراکنده پس لرزه ها دلالت دارد. با این حال توزیع کانون پس لرزه ها در عمق،  شیب نسبتا کمی به سمت شمال باختر، سازگار با سازوکار کانونی لرزه اصلی را نشان می دهد. دو نوع سازوکار کانونی برای پس لرزه ها مشاهده می شود: امتداد لغز و معکوس. توزیع پراکنده پس لرزه ها و سازو کارهای معکوس و امتدادلغز، تعیین راستای گسلش امتدادلغز را با ابهام روبه رو ساخته است و نمی توان به طور قطعی تعیین کرد که لغزش امتدادلغز نتیجه فعال شدن گسل های با امتداد شمال باختر- جنوب خاور بوده است یا عملکرد سازو کار دگر شکلی افراز در مرز  باختری تنگه هرمز.

کلیدواژه ها

جزیره قشم, پس لرزه, شبکه لرزه نگاری متراکم, تنگه هرمز, سازوکار کانونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.