زمین شیمی و سنگ شناسی توالی گوشته ای در افیولیت های نائین

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 18، شماره: 71
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-18-71_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رهگشای

دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

جواد مهدی پور قاضی

دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

هادی شفائی مقدم

دانشکده علوم زمین، دانشگاه علوم پایه دامغان، دامغان، ایران

چکیده

توالی گوشته ای مجموعه افیولیتی نائین علاوه بر پریدوتیت ها (هارزبورژیت های Cpxدار،  لرزولیت ها و به طور محلی ورلیت ها و دونیت ها) از گابروهای پگماتیتی، لکه های گابرویی، دایک های گابرویی- دیابازی، پیروکسنیتی و وبستریتی تشکیل شده است. مطالعات سنگ شناسی و زمین شیمیایی، بیشتر پریدوتیت های این منطقه را هارزبورژیت های Cpxدار معرفی کرده است که دارای اسپینل های غنی از آلومینیم، با عدد کروم ۵۵/۴۱-۱۲/۱۶ = Cr# است که در دمای حدود ˚C ۱۰۰۰ به تعادل رسیده اند. گابروهای پگماتیتی به صورت انبان های کوچک درون پریدوتیت ها دیده شده که دارای  Cpx و پلاژیوکلاز دگرشکل شده هستند. دایک های گابرویی و دیابازی به طور عموم رودنگیتی شده اند و درون پریدوتیت ها بدون حاشیه سرد نفوذ کرده اند. این دایک ها از نظر زمین شیمیایی با گدازه های بالشی (پیلولاواها) و میکروگابروهای توالی پوسته ای هم منشا بوده اما درصدهای متفاوت ذوب بخشی را نشان می دهند. همچنین بر اساس زمین شیمی سنگ های مافیک و پریدوتیت ها، می توان افیولیت نائین را مرتبط به گسترش یک حوضه پشت کمان دانست.

کلیدواژه ها

توالی گوشته ای, پریدوتیت, ذوب بخشی, حوضه پشت کمان, افیولیت نائین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.