تحلیل دینامیکی شکستگی های شمال منطقه ترود- معلمان(ایران مرکزی، جنوب خاور دامغان)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 20، شماره: 78
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-20-78_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آناهیتا کی نژاد

دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

محسن پورکرمانی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، ایران

مهران آرین

دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

عبداله سعیدی

پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، تهران، ایران

محمد لطفی

پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، تهران، ایران

چکیده

بر پایه مطالعات مقدماتی تا تفصیلی زمین شناسی، ساختاری و زمین ساختی منطقه شمال ترود- معلمان (ایران مرکزی) حد فاصل گسل انجیلو در شمال وگسل ترود در جنوب، عناصر زمین ساختی شامل­گسل ها، شکستگی­ها و چین خوردگی های این گستره شناسایی و ساز وکار هر یک و ارتباط آنها با پهنه برشی راستالغز چپ گرددو گسل اصلی نام برده شده در بالا، بررسی شد و نقشه شکستگی های منطقه به تصویر درآمد. افزون بر آن، در این پژوهش به بررسی سامانه جنبش در گسل های چالو- گندی و حافظ پرداخته شد. بر مبنای داده­های به دست آمده و با روش های نوین تحلیل لغزش گسل که در آن، موقعیت سطوح لغزش و بردار لغزشی، فاکتور شکل بیضوی تنش و زاویه اصطکاک درونی توده سنگ دخالت دارند، میدان تنش و جهت گیری محورهای اصلی تنش در گستره مورد مطالعه، تحلیل شد. موقعیت تنش های اصلی ،وپس از تعیین میزان زاویه اصطکاک درونی برای هر پهنه گسل، محاسبه شد و در نهایت، با داده های ترکیبی برای تمامی منطقه، جهت گیری تنش های اصلی ،و به ترتیب برابر با ۱۰۴/۰۷, ۳۳۹/۷۸, ۱۹۵/۱۰ تعیین شد. شکل بیضوی تنش نیز بر مبنای فاکتور شکل )]-) / (-(  [R= تعریف شده توسط Angelier (۱۹۷۵) تعیین شد. مقدار R برای همه محدوده ها در حدود ۵/۰ و نوع دگر ریختی،  ترافشارشی (Transpressional) چپ گرد با مولفه کوچک شاغولی به دست آمد. این نتیجه، نشان از وجود میدان تنش با سوی رو به شمال و در نتیجه حرکت رو به شمال پوسته در این پهنه از کشور دارد که با نتایج به دست آمده از بررسی شکستگی ها وگسل های منطقه و تعیین ساز و کار هر یک از آنها در این پهنه برشی به طور کامل همخوانی دارد.

کلیدواژه ها

شکستگی, تحلیل دینامیکی, ترود, تنش, ایران مرکزی, معلمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.