تخمین و مدل سازی میزان بیوگاز تولیدی از هاضم بی هوازی یک تصفیه خانه فاضلاب شهری به کمک شبکه عصبی مصنوعی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مطالعات نوین مهندسی عمران، معماری، شهرسازی و محیط زیست در قرن ۲۱
  • کد COI اختصاصی: CMUECONF06_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد فرزین

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران- مهندس ی محیط زیست، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران

شبنم صدری مقدم

استادیار گروه مهندسی محیط زیست، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران

مجید احتشامی

دانشیار گروه مهندسی محیط زیست، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران

چکیده

با توجه به افزایش جمعیت جهان و نیاز بیش از پیش انسان به انرژی و همچنین رویارویی با مشکلات بزرگ سوخت های فسیلی از جمله گرمایش جهانی، باران های اسیدی، تغییر اقلیم و...، انرژی های تجدید پذیر از اهمیت بالایی برخوردار شده اند. یکی از منابع قابل اطمینان این نوع انرژی ها بیوگاز است. در تصفیه خانه های شهری برای مدیریت و تصفیه لجن از فرآیند بیهوازی استفاده میشود، بیوگاز محصول جانبی این فرآیند میباشد. با توجه به پیچیدگی این فرآیند، برای بهبود و بالابردن بهره وری هاضم های بی هوازی مدل سازی های مختلفی انجام شده است، مدل های مکانیکی نیاز به درک واکنش های فیزیکی -شیمیایی درون هاضم ها دارند و این پیچیدگی باعث شده است این مدل ها از درجه اطمینان پایینی برخوردار باشند. مدل شبکه عصبی مصنوعی بر پایه مدل های داده محور و هوش مصنوعی توانسته است جایگزین مناسبی باشد. از این رو در این تحقیق برای مدل سازی واحد بیهوازی تصفیه خانه جنوب تهران از شبکه عصبی مصنوعی استفاده شد. نتایج نشان داد شبکه عصبی مصنوعی آموزش داده شده با ضریب همبستگی% ۸۷ و مربعات خطای ۰/۲۹ قادر به پیش بینی میزان بیوگاز می باشد.

کلیدواژه ها

شبکه عصبی مصنوعی، بیوگاز، تصفیه خانه شهری، هضم بی هوازی، لجن فاضلاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.