تعیین شرایط دما و فشار کمپلکس دگرگونی ماه نشان، شمال باختر ایران

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 17، شماره: 68
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-17-68_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل ساکی

گروه زمین شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز ، ایران گروه زمین شناسی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

محسن موذن

گروه زمین شناسی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

منصور مجتهدی

گروه زمین شناسی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

رولند اوبرهانسلی

موئسسه تحقیقاتی علوم زمین، دانشگاه پتسدام، آلمان

چکیده

کمپلکس ماه نشان در شمال باختر ایران تحت تاثیر دگرگونی  ناحیه ای و همبری قرار گرفته است.  ریز ساخت ها،  سیماهای سنگ نگاری و روابط صحرایی نشان می دهد که کمپلکس دگرگونی ماه نشان،  چهار فاز دگرگونیM۱  تاM۴  و دست کم دو فاز( D۱و D۲) دگرشکلی را تجربه کرده است. دگرگونی فازM۱  تحت تاثیر دگرگونی فاز  M۲ قرار گرفته است. دگرگونی مرحله دوم به وسیله جهت گیری ترجیهی کانی ها  (تشکیل شیستوارگی (S۲ و توسعه مجموعه کانی های اوج دگرگونی مشخص  می شود. این فاز دگرگونی، همزمان با فاز دگرشکلی D۲ بوده است.  دگرگونی فاز سوم  (M۳)یک دگرگونی همبری و دگرگونی((M۴ به صورت دگرگونی پس رونده است.  مجموعه کانی های اوج دگرگونی M۲ عبارت است از مسکوویت، بیوتیت، گارنت، استارولیت،  آندالوزیت و سیلیمانیت. فشار و دمای دگرگونی کمپلکس ماه نشان به منظور تعیین گرادیان زمین گرمایی پوسته و نوع دگرگونی با استفاده از روش های تعادل های فازی چندگانه، دماسنج های تبادل کاتیونی و واکنش های انتقالی محض، مشخص شده است. دما و فشار دگرگونی M۱ به ترتیب  ۴۲۰تا ۴۵۰ درجه سانتی گراد و ۳ تا ۴ کیلوبار است. دگرگونی M۲ (اوج دگرگونی) دمای ۶۰۰ تا ۶۲۰ درجه سانتی گراد و فشار ۵ تا ۷ کیلوبار را نشان می دهد. همچنین دما و فشار برای دگرگونی M۳ (دگرگونی همبری) به ترتیب۵۲۰  تا ۵۶۰  درجه و۲ تا ۵/۳ کیلوبار است. گرادیان گرمایی محاسبه شده برای اوج دگرگونی ° C km-۱۵/۲۸-۲۵ است که  با دگرگونی نوع  بارووین سازگاری دارد. جایگاه زمین ساختی دگرگونی مرتبط با پوسته قاره ای وکمان است.

کلیدواژه ها

زمین دما- فشار سنجی (ژئوترموبارومتری), کمپلکس ماه نشان, گرادیان گرمایی, واکنش های تبادل کاتیونی, سنگ های رسی دگرگون شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.