اثر فارو بر افزایش پوشش گیاهی در مرتع با بارندگی کمتر از ۱۰۰ میلی متر

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و هشتمین همایش ملی مرتعداری ایران
  • کد COI اختصاصی: RRMI08_183
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

م.ر احمدی رکن آبادی

کارشناس اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد

ص زارع کیا

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

ع.ب میرجلیلی

محقق پژوهشی، بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

یکی از پروژه های اصلاح مراتع، ذخیره نزولات آسمانی است که با توجه به کمبود آب در مناطق خشک، جهت کنترل و مهار هرز آب ها و سیل آب های حاصل از نزولات آسمانی و با هدف ذخیره سازی آب باران در مراتع انجام می گیرد. با گذشت چند سال از احداث فارو توسط اداره منابع طبیعی اردکان در مراتع چاه متک شهرستان اردکان (در حدود ۱۵ سال)، لازم بود مورد ارزیابی قرار گیرد. به همین منظور محل های آمار برداری در محدوده عملیات ذخیره نزولات و خارج آن (شاهد) تعیین و در پایان فصل رویش (اردیبهشت ۹۷) آمار برداری انجام شد. برای این کار از روش ترانسکت و پلات در محدوده هر منطقه استفاده شد. در داخل هر پلات درصد پوشش تاجی گونه های مختلف و هم زمان مقدار تولید سال جاری گیاهان مورد چرای دام اندازه گیری شد. نتایج نشان از افزایش پوشش در درون فارو دارد به طوری که متوسط پوشش در منطقه دارای ذخیره نزولات حدود ۲ درصد نسبت به منطقه شاهد افزایش یافته است. با وجود موفقیت نسبی عملیات ذخیره نزولات در افزایش پوشش تاجی مناطق مختلف ولی خشک سالی های اخیر باعث شده تولید بسیار کمی در مرتع وجود د اشته باشد. به طور کلی از نظر وضعیت پوشش گیاهی انجام عملیات اصلاحی ذخیره نزولات برای مراتع بیابانی با بارندگی کمتر از ۱۰۰ میلی متر می تواند موفقیت آمیز باشد. با این حال انجام عملیات بذر کاری، کپه کاری و نهال کاری با استفاده از گونه های بومی هرچند سال یکبار با توجه به از دست دادن قوه نامیه بذور بعد از مدتی و یا روبرو شدن با خشکسالی ها ضروری می باشد.

کلیدواژه ها

ذخیره نزولات، علوفه، مراتع خشک، پوشش تاجی، ترانسکت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.