پهنه بندی شوری خاک با استفاده از نقشه برداری رقومی خاک مطالعه موردی (حوضه دامغانرود)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و هشتمین همایش ملی مرتعداری ایران
  • کد COI اختصاصی: RRMI08_165
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 272
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

م خسروی

دانشجوی دکتری بیابان زدایی، دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان

ع.ا ذوالفقاری

دانشیار گروه مدیریت مناطق خشک، دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان

س.ح کابلی

استادیار گروه مدیریت مناطق خشک، دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان

ح غفاری

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

امروزه، پدیده شوری به عنوان یک مشکل جدی مطرح می باشد و هر روز بر گسترش آن افزوده می شود. دانستن نحوه توزیع مکانی شوری خاک برای مدیریت زمین، مدیریت منابع، کنترل تخریب خاک ضروری است. هدف اصلی این تحقیق، پیش بینی توزیع مکانی شوری خاک با استفاده از نقشه برداری رقومی خاک در اراضی مرتعی حوضه دامغانرود است. برای رسیدن به این هدف، مجموع ۱۱۰ نمونه خاک از عمق ۰-۳۰ سانتی متر جمع آوری شد و EC آن ها با ایسیمتر اندازه گیری شد. متغیرهای محیطی از تصاویر ماهواره ای لندست سنجنده OLI استخراج گردید. مدل جنگل تصادفی (RF) جهت ارتباط میان متغیرهای محیطی و شوری خاک استفاده شد. مدل کالیبره شده با عتبار سنجی متقابل ۱۰ برابر شد. همچنین، ریشه مربعات خطای (RMSE) و ضریب تعیین ((R(۲) برای تعیین عملکرد مدل استفاده شد. مطابق با نتایج RMSE و (R(۲، مدل RF با مقادیر (۶/۷، ۰/۶۶) برای پیش بینی شوری خاک دارای الگوی فضایی بودند. همچنین، نتایج نشان داد مهمترین متغیرهای محیطی برای پیش بینی شوری خاک باندهای مرئی (۲، ۳، ۴) و شاخص های شوری نرمال شده و روشنایی بود. نتایج توزیع مکانی شوری نشان داد مناطق مرکز و شمال شرقی حوضه با داشتن (EC> ۲۰؛< ۴۰) جزئی مناطق پرخطر و منطقه حاشیه ی غربی حوضه در محدوده مناطق با خطر متوسط و مناطق حاشیه جنوبی در محدوده مناطق کم خطر (EC< ۴) قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

طبقه بندی شوری خاک، جنگل تصادفی، متغیر محیطی، توزیع مکانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.