بررسی رابطه بین شاخص های اثرگذار سرمایه اجتماعی با مشارکت مرتعداران در احیا مراتع (مطالعه موردی: مراتع بلبل شهرستان صدوق یزد)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و هشتمین همایش ملی مرتعداری ایران
  • کد COI اختصاصی: RRMI08_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ع میرجلیلی

محقق پژوهشی، بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی یزد، ایران

ج برخورداری

استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی یزد، ایران

ع.ر خوانین زاده

استادیار آموزشی، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه اردکان، یزد

چکیده

سرمایه اجتماعی یکی از مفاهیم پایه ای در مباحث توسعه اقتصادی- اجتماعی جوامع است و مشارکت بدون پشتوانه سرمایه اجتماعی معنا نخواهد داشت. لذا اهمیت سرمایه اجتماعی با مشارکت مردمی در احیا مراتع دوچندان خواهد شد. این تحقیق در مراتع بلبل شهرستان صدوق با هدف بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با مشارکت مردمی انجام شد. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی می باشد و ابزار گردآوری اطلاعات بر مبنای پرسشنامه بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت با طراحی یک سری گویه هایی برای متغیر مستقل (سرمایه اجتماعی) و متغیر وابسته (مشارکت مرتع داران) می باشد. پس از جمع آوری داده ها برای بررسی ارتباط بین مولفه های متغیرهای مستقل و وابسته از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد، نتایج نشان داد که تمام متغیرهای مستقل با مشارکت مردمی و همچنین متغیر سرمایه اجتماعی با مشارکت مرتع داران در سطح خطای ۱ درصد معنادار است. بنابراین پیشنهاد شد که با توجه به اهمیت شاخص های سرمایه اجتماعی همچون اعتماد نهادی و اعتماد در روابط فردی با مشارکت مرتع داران در منطقه مورد مطالعه دستگاه های دولتی و بالاخص اداره منابع طبیعی جهت جلب رضایت بهره برداران از خود، زمینه اعتماد نهادی را فراهم و نهادهای آموزشی مانند مدارس و دانشگاه ها با آموزش و ترویج زمینه های ارتقای مشارکت روستائیان در پروژه های منابع طبیعی به خصوص احیا مراتع را فراهم آورند.

کلیدواژه ها

اعتماد نهادی، منابع طبیعی، مرتعداران، توسعه اقتصادی اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.