ارزیابی شاخص های هیدرولوژیک و حفاظت خاک در پایداری اکوسیستم مراتع (مطالعه موردی مراتع عشایری استان فارس)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و هشتمین همایش ملی مرتعداری ایران
  • کد COI اختصاصی: RRMI08_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

م یوسفی

دانشجوی دکتری بیابان زدایی دانشگاه هرمزگان

ی اسماعیل پور

استادیار دانشکده مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان

ح جنیدی

دانشیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان

س صالحی

دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

توسعه پایدار به عنوان نقطه عطف پارادایم جدید، پس از پنج دهه چالش های نظری و عملی در زمینه ی توسعه، پا به عرصهاندیشه و عمل در جوامع انسانی گذاشته است تا با پیوند نظام های اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی، توسعه را مفهومی انسانی، متعالی، چندبعدی، همه جانبه، متوازن و پایدار بخشد. مفهوم پایداری در فرایند توسعه و به طور ویژه در مدیریت منابع طبیعی و مرتعداری، متناظر استبر پایداری اکولوژیک اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و تحقق آن مستلزم سیاستگذاری، برنامه ریزی و اقدام های سنجیده است. در این بینطراحی و اولویت بندی شاخص های پایداری مراتع در پایتخت جامعه عشایری کشور، استان فارس با توجه به تداوم خشکسالی ها و وضعیتشکننده ی مراتع از اهمیت خاصی برخوردار است. در ای تحقیق که مبتنی بر روش های تصمیم گیری چند معیاره است، روش های دلفیفازی، تحلیل سلسله مراتبی و تاپسیس مورد استفاده قرار گرفت بر اساس نتایج پرسشنامه ی مربوط به تحلیل سلسله مراتبی، به ترتیبشاخص های "انسان" و "خاک" و گزینه های " درآمد، پس انداز، وام و پشتیبانی بانکی، بیمه" و "زمین، دام، مسکن، خودرو"از بیش ترینوزن نسبی برخوردار بودند. همچنین نتایج روش تاپسیس بدین صورت بود که گزینه های "درآمد، پس انداز، وام و پشتیبانی بانکی، بیمه"،"زمین، دام، مسکن، خودرو" و" انواع فرسایش قابل مشاهده" به عنوان گزینه برتر شناسایی شدند. تحلیل پرسشنامه ها نشان از تاکید برشاخص های انسانی و گزینه های اقتصادی دارد. پیشنهاد می شود که روش های تصمیم گیری مبتنی بر شاخص های چندگانه، تئوری فازی وتحلیل حساسیت نتایج در تحقیقات آتی مورد مداقه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

تصمیم گیری چند معیاره، دلفی فازی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، تاپسیس، مراتع عشایری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.