مقایسه اکتیویته سیال ها در سنگ های رسی و کربناتی دگرگون شده چشین در هاله مجاورتی باتولیت الوند، همدان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 22، شماره: 87
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-22-87_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل ساکی

دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

علی اکبر بهاری فر

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه پیام نور ابهر، ابهر، ایران

چکیده

روابط صحرایی و  سنگ نگاری نشان می­دهد که سنگ­های رسی و کربناتی دگرگون شده منطقه همدان در باختر ایران، تحت تاثیر یک دگرگونی چند مرحله­ای قرار گرفته­اند.  نفوذ باتولیت الوند (با سن ژوراسیک) در سنگ­های میزبان رسی و کربناتی باعث شکل­گیری سنگ­های دگرگونی مجاورتی متفاوتی در محدوده  چشین شده است که عبارتند از هورنفلس­های سیلیمانیت دار، مرمرها و سنگ­های دگرگونی کالک- سیلیکاتی. مجموعه کانی­های دگرگونی در سنگ­های رسی دگرگون شده و کالک- سیلیکات ها  با هم متفاوت است به گونه ای  که، کانی­های اوج دگرگونی در این سنگ­ها به ترتیب عبارتند از: گارنت، استارولیت، آلومینوسیلیکات ها (کیانیت/ سیلیمانیت)، بیوتیت، کلریت، مسکوویت و کوارتز.  مجموعه کانیایی کالک-سیلیکات ها عبارتند از: گارنت، دیوپسید، ولاستونیت، اپیدوت و آمفیبول که معمولا به صورت همزمان با یک فازدگرگونی مجاورتی رشد کرده­اند.با استفاده از تعادل ترمودینامیکی کانی­ها و واکنش­های تعادلی چندگانه، فشار و دمای اوج دگرگونی مجاورتی و همچنین اکتیویته سیال ها در سنگ های کالک- سیلیکاتی به ترتیب۶۰۰  تا ۶۳۰  درجه سانتی گراد،  ۲ تا  ۴ کیلوبار و کسر مولی CO۲ حدود ۱۷/۰  برآورد شده است. این محاسبات با دیگر نتایج بدست آمده از سنگ­های متاپلیتی همخوانی خوبی دارد. دما و فشار دگرگونی مجاورتی بالا در این بخش از پوسته همدان بیانگر شرایط دگرگونی در رخساره پیروکسن- هورنفلس  است.

کلیدواژه ها

باتولیت الوند, سنگ های کالک- سیلیکاتی, واکنش های تعادلی چندگانه, دگرگونی مجاورتی, اکتیویته سیال ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.