ژئوشیمی و پتروژنز آلکالی بازالت‎های کواترنری گندم بریان، شمال شهداد، استان کرمان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 23، شماره: 89
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-23-89_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود رئیسی

کارشناسی ارشد، بخش زمین‎شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

سارا درگاهی

استادیار، بخش زمین‎شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

سید حسام الدین معین زاده

استادیار، بخش زمین‎شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

محسن آروین

استاد، بخش زمین‎شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

بهرام بهرام‎بیگی

کارشناسی ارشد، بخش زمین‎شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

چکیده

منطقه گندم بریان به مساحت حدود ۴۸۰ کیلومتر مربع از دید ریخت شناسی نوعی سرتخت پوشیده از روانه‎های گدازه‎ای بازالتی تیره‎ رنگ است که در بخش جنوبی کویر لوت قرار دارد. کانی های اصلی گدازه ها شامل درشت بلورهای الیوین و کلینوپیروکسن همراه با میکرولیت های پلاژیوکلاز هستند و بافت کلی آنها میکرولیتی پورفیری تا گلومروپورفیری همراه با زمینه اینترسرتال تا اینترگرانولار است. قرارگیری مخروط های آتشفشانی در راستای خط اثر گسل نایبند نشان از تاثیر حرکات گسل در ایجاد ماگمای بازالتی گندم بریان دارد. ارتباط ژنتیکی جریان‎های گدازه‎ای با شکستگی‎های ژرف پوسته ای ناشی از عملکرد گسل نایبند، حضور بیگانه سنگ های (زنولیت های) گوشته ای و طبیعت آلکالن بازالت ها روی هم رفته نشان‎دهنده بالاآمدگی ماگما از ژرفای زیاد هستند. با توجه به تجزیه‎های شیمیایی و وجود نفلین در ترکیب نورم، جریان های گدازه ای بازالت گندم بریان در گروه بازانیت- تفریت قرار می گیرند. بررسی های انجام شده نشان‎دهنده آن است که آلکالی بازالت های گندم بریان در یک محیط کششی درون صفحه‎ای تشکیل شده‎اند. نسبت پایین Ce/Nb، Th/Nb، U/Nb و Ba/Nb و مقادیر بالای Zr با میانگین ppm ۸۱/۲۳۴ نشان‎دهنده وجود یک خاستگاه گوشته‎ای تهی‎نشده سست کره‎ ای برای جریان‎های گدازه‎ای بازالتی گندم بریان است. غنی شدگی و تهی شدگی آنها به ترتیب در عناصر خاکی کمیاب سبک و سنگین نشانگر حضور گارنت در سنگ منشا است.

کلیدواژه ها

کویر لوت, گسل نایبند, بیگانه سنگ‎های گوشته‎ای, عناصر خاکی کمیاب, سنگ منشا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.