جدایش و دسته بندی رگه ها از دیدگاه عیاری با استفاده از روش فرکتالی عیار- حجم در کانسار طلای قلقله کردستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 24، شماره: 94
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-24-94_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هومن داداش زاده اهری

دانشجوی دکترا، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تهران، ایران

پیمان افضل

استادیار، گروه مهندسی معدن، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب، تهران، ایران

نعمت الله رشیدنژادعمران

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

امروزه تفکیک و شناسایی رگه های پرعیار از کم عیار در کانسارهای رگه ای از اهمیت فراوانی برخوردار است. این امر به ویژه در مورد کانسارهای رگه ای طلا  که تغییرات عیار درحد بسیار ناچیز هم در خور توجه است، از ضرویات مهم و غیر قابل چشم پوشی در اکتشاف و تخمین ذخایر این نوع کانسارها به حساب می آید. در این پژوهش، از روش فرکتالی عیار- حجم در تفکیک رگه های پرعیار از کم عیار در کانسار طلای رگه ای قلقله کردستان، واقع در زون دگرگونی- ساختاری سنندج - سیرجان، استفاده شده است. بر اساس این روش، جوامع عیاری کم، متوسط، پرعیار و غنی شده از سنگ دیواره باطله تفکیک شدند. در این بین، مدل های سنگ شناسی محدوده کانسار و رگه های حاوی کانی سازی طلا، بر اساس داده های حاصل از عملیات اکتشافی ، تهیه شده و با استفاده از ماتریس logratio میزان تطابق بین رگه های گوناگون طلا با واحدهای سنگی میزبان به دست آمد. نتایج نهایی حاصل نشانگر این مطلب است که غنی شدگی و بخش پرعیار بسیار کم بوده و بیشتر کانه سازی طلا در بخش با عیار کمتر از ۹۸/۳ ppm یعنی در بخش با عیار کم و متوسط است. همچنین، واحدسنگی دربرگیرنده رگه های غنی شده، پرعیار و متوسط در کانسار از نوع کلریت شیست است. این امر می تواند به عنوان یکی از کلیدهای اکتشافی در محدوده اطراف کانسار و به تبع آن بخش هایی از زون سنندج - سیرجان مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

روش فرکتالی عیار- حجم, کانسار طلای قلقله, ماتریس logratio, کلریت شیست, کردستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.