جایگاه زمین ساختی ماگمایی بازالت های بالشی کرتاسه در دامنه شمالی البرز در خاور گیلان (شمال ایران): بخشی از مجموعه افیولیتی یا کافت درون قاره ای؟

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 24، شماره: 94
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-24-94_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهروز حق نظر

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان، لاهیجان، ایران

سارا ملکوتیان

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دماوند، دماوند، ایران

خلیل الهیاری

دکترا، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

بازالت های بالشی به سن کرتاسه در دامنه شمالی البرز در خاور گیلان (شمال ایران) برونزد دارند. این گدازه ها دارای ترکیب عمده اولیوین بازالت هستند. از نظر ژئوشیمیایی این بازالت ها جزو سری انتقالی یا کمی آلکالن بوده و بی هنجاری های منفی  Ba, Zr, Nb-Taو بی هنجاری های مثبت Pb , K و نسبت های پایین Ce/Pb و Nb/U و نسبت های بالای Ba/Zr , Th/Nb از شاخصه های آلایش این سنگ ها با پوسته قاره ای می باشند. در نمودارهای تشخیص جایگاه های زمین ساخت، گدازه های بالشی در محدوده بازالت های ریفت های درون قاره ای قرار می گیرند و قابل قیاس با بازالت های تحولی ریفت اتیوپی هستند. مطالعات ژئوشیمیایی نشان می دهدکه این بازالت ها از گوشته اسپینل لرزولیتی در اعماق کمتر از ۶۰ کیلومتری و نرخ ذوب بخشی کمتر از ۱۵% منشا گرفته اند.

کلیدواژه ها

بازالت های بالشی, البرز, گیلان, اسپینل لرزولیت, کافت درون قاره ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.