بررسی ارتباط بین تحولات فرهنگی- اجتماعی و طلاق عاطفی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات روان شناسی با رویکرد اسلامی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MRA-1-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 307
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کوثر سادات احمدی

زینب کاوندی

چکیده

یکی از اثرات تحولات فرهنگی_اجتماعی در جامعه امروزی ایجاد طلاق عاطفی بین زوجین است. تحولات فرهنگی جریانی است که در آن درنتیجه برخورد یک فرهنگ با فرهنگ دیگر، دگرگونی در نهادها (نهاد خانواده، نهادآموزشی، نهاد مذهبی و...) و ارزش­های یک فرهنگ و جامعه ایجاد می­شود. تحولات اجتماعی نیز مجموعه­ای از تغییراتی است که در طول یک دوره طولانی طی یک یا شاید چند نسل در یک  جامعه رخ می­دهد. موثرترین تحولات فرهنگی- اجتماعی که  عاملبه­وجودآورندهطلاق عاطفی بین زوجین است، عبارت است از: فضای مجازی، اشتغال زنان، تحصیلات زوجین و  تغییر قدرت ساختار خانواده که به­دلیل اهمیت در پژوهش حاضر بررسی می­شود. در پژوهش حاضر از روشتوصیفی_تحلیلی (آمیخته ای) و روش گرداوری اطلاعات، کتابخانه ای استفاده شده است. یافته­های تحقیق حاضر نشان می­دهد که بین تاثیر فضای مجازی، اشتغال زنان، تحصیلات زوجین و تغییر ساختار قدرت در خانواده با طلاق عاطفی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. بدین معنا که با افزایش استفاده از فضای مجازی، احتمال افزایش طلاق عاطفی بین زوجین بیشتر می­شود. از طرفی اگر اشتغال زنان به­جای اینکه  در خدمت  خانواده قرار گیرد در تعارض با آن باشد موجب زوال روابط زن و شوهری می­شود. طلاق عاطفی در میان زوجین با تحصیلات عالی، نسبت به زوجین بدون تحصیلات عالی بیشتر است؛ زیرا عدم پذیرش یا بی­توجهی به نظریات یکدیگر به­دلیل غرور ناشی از خودآگاهی رخ می­دهد . همچنین اگر هریک از زوجین در نقش و وظایف خود به­درستی عمل نکند بههماناندازهمیزانطلاقعاطفیدربینزوجیننیزافزایش می­یابد. درپژوهش حاضر این نتیجه نیز حاصل شد کهعلت ایجادمشکلاتعاطفیدرمیانزوجین،نداشتنمهار­ت­هایزندگیبه­دلایل گوناگوناست. این درحالی است که بیشترمشکلاتروابطمیانزوجین باآموزش و بسیاری از تدابیر دیگرقابلحلاست.

کلیدواژه ها

تحول فرهنگی, تحول اجتماعی, طلاق عاطفی, فضای مجازی, اشتغال زنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.