بررسی واکنش های بیوشیمیایی و فعالیت آنزیمی پایه GF۶۷۷ (هیبرید هلو و بادام) به تنش شوری در شرایط درون شیشه ای

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 29، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-29-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری مشایخی

دانشگاه زنجان

محمد اسماعیل امیری

دانشگاه زنجان

فریبرز حبیبی

دانشگاه زنجان

چکیده

به منظور بررسی اثر تنش شوری بر واکنش های بیوشیمیایی و فعالیت آنزیمی پایه GF۶۷۷ هیبرید هلو و بادام (Prunus persica L × Prunus amygdalus Batsch)، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی (CRD) با سه تکرار انجام شد. گیاهچه های پایه GF۶۷۷ به محیط کشت پرآوری موراشیگ و اسکوگ (MS) حاوی ۱ میلی گرم در لیتر بنزیل آدنین (BA) و ۱/۰ میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید (NAA) با غلظت های مختلف کلرید سدیم (صفر، ۴۰، ۸۰ و ۱۲۰ میلی مولار) در چهار تکرار واکشت شدند. بعد از گذشت شش هفته نتایج نشان داد که با افزایش سطوح شوری در محیط کشت، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت (کاتالاز و پراکسیداز)، پروتئین کل، میزان پرولین و قندهای محلول به طور معنی داری افزایش یافتند. در تمام پارامترهای ذکر شده بیشترین میزان افزایش در غلظت ۸۰ میلی مولار مشاهده شد. گیاهچه ها در هفته چهارم در غلظت ۱۲۰ میلی مولار به شدت تحت تاثیر شوری قرار گرفتند. کلروفیل برگ با افزایش سطح شوری کاهش یافت. غلظت سدیم و کلر بافت با افزایش سطح شوری افزایش یافتند. این پایه توانست با مکانیسم های دفاعی همچون سیستم آنتی اکسیدانتی، تنظیم اسمزی توسط پرولین و قندهای محلول و همچنین افزایش پروتئین سازی با تنش اکسیداتیو مقابله کند. با توجه به این که حتی در بالاترین سطح شوری (۱۲۰ میلی مولار) گیاهچه های GF۶۷۷ از بین نرفتند، طبق نتایج حاصله می توان بیان کرد پایه GF۶۷۷ یک پایه متحمل به تنش شوری در شرایط درون شیشه ای محسوب می شود.

کلیدواژه ها

آنزیم های آنتی اکسیدانت, پایه GF۶۷۷, پرولین, تنش اکسیداتیو, تنش شوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.