تعیین نیاز سرمایی و گرمایی چهار رقم زردآلو در استان خراسان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 30، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-30-3_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره هوشیار

دانشگاه فردوسی مشهد

ابراهیم گنجی مقدم

مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان خراسان رضوی

بهرام عابدی

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

تعیین نیاز سرمایی و گرمایی درختان میوه نقش محوری در شناسایی ارقام دیر گل دارد. به این منظور مطالعه ای با هدف تعیین نیاز سرمایی و گرمایی چند رقم زردآلوی استان خراسان رضوی در شرایط آزمایشگاهی و مزرعه ای انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل (دو فاکتور) در قالب طرح کاملا تصادفی با ۳ تکرار انجام گرفت. فاکتور اول رقم در چهار سطح (نوری دیررس، دیررس مشهد، شمس مشهد و مشهد ۴۴) و فاکتور دوم، ساعات سرمایی در پنج سطح (۰،۱۰۰،۳۰۰،۵۰۰،۷۰۰) صورت گرفت. نتایج نشان داد که ارقام از نظر زمان گلدهی تفاوت زیادی نداشتند. درصد گل های باز شده در شرایط آزمایشگاه در ارقام نوری دیررس و دیررس مشهد نسبت به بقیه بالاتر بود. بیشترین درصد گلدهی در بین ارقام مربوط به رقم نوری دیررس با سپری شدن ۷۰۰ ساعت سرما بود. نیاز سرمایی ارقام در شرایط مزرعه ای بر اساس مدل های یوتا، نیاز سرمایی کم، کارولینای شمالی و ساعات سرمایی بررسی شد که میزان واحدهای سرمایی برآورد شده توسط مدل یوتا ۱۵۸۸ واحد سرمایی و نسبت به سایر مدل ها بیشتر بود. نتایج ارزیابی نیاز گرمایی ارقام نشان داد نیاز گرمایی دو رقم نوری دیررس، شمس مشهد حدود ۳۳۰۰ واحد و در ارقام دیررس مشهد و مشهد-۴۴، ۳۳۷۹ واحد محاسبه شد.

کلیدواژه ها

ساعات سرمایی, کارولینای شمالی, مدل یوتا, نیاز سرمایی کم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.