CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثر دو نوع اکسین ایندول بوتریک اسید، نفتالین استیک اسید و بسترهای کاشت بر ریشه زایی قلمه های رز مینیاتوری (Rosa hybrida)

عنوان مقاله: اثر دو نوع اکسین ایندول بوتریک اسید، نفتالین استیک اسید و بسترهای کاشت بر ریشه زایی قلمه های رز مینیاتوری (Rosa hybrida)
شناسه ملی مقاله: JR_JHSUM-30-3_006
منتشر شده در در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

اعظم رنجبر - دانشگاه تربیت مدرس
نوراله احمدی - دانشگاه تربیت مدرس

خلاصه مقاله:
گل رز مینیاتوری یکی از محبوب ترین گیاهان زینتی در جهان است که در سراسر دنیا به عنوان گیاه گلدانی و یا در فضای سبز پرورش داده می شود. تکثیر تجاری این گیاه عمدتا از طریق قلمه می باشد. به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف ایندول بوتریک اسید، نفتالین استیک اسید و بسترهای کاشت مختلف بر ریشه زایی قلمه های رز مینیاتوری، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی با سه تکرار و ۴۰ تیمار با ۳۶۰ قلمه اجرا گردید. در این تحقیق فاکتور اول تنظیم کننده رشد ایندول بوتریک اسید در چهار سطح (۰، ۱۰۰۰، ۲۰۰۰ و ۳۰۰۰ میلی گرم در لیتر)، فاکتور دوم تنظیم کننده رشد نفتالین استیک اسید در پنج سطح (۰، ۵۰۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰ میلی گرم در لیتر) و فاکتور سوم بسترهای متفاوت ریشه زایی شامل مخلوط حجمی از پرلایت، کمپوست ضایعات چای و ماسه به نسبت ۲:۲:۱، پرلایت، پیت و ماسه به نسبت ۲:۲:۱ بود. آنالیز آماری داده ها با نرم افزار SAS از روش مدل خطی تعمیم یافته LMG و مقایسه میانگین ها با آزمون حداقل اختلاف معنی دار در سطح احتمال ۵ درصد انجام شد. نتایج نشان داد که بالاترین درصد ریشه زایی قلمه ها در تیمار ۲۰۰۰ میلی گرم در لیتر ایندول بوتریک اسید بدست آمد، در حالی که اثر تیمار نفتالین استیک اسید و بسترهای متفاوت ریشه زایی بر درصد ریشه زایی معنی دار نبود. اثرات متقابل دوگانه و سه گانه تیمارها بر سایر صفات اندازه گیری شده از جمله تعداد ریشه اولیه، تعداد ریشه ثانویه و قطر ریشه معنی دار بود. اثرات متقابل دوگانه تیمار NAA و بستر ریشه زایی بر صفت تعداد ریشه اولیه معنی دار نبود. بیشترین میانگین تعداد ریشه در قلمه ها و قطر ریشه در بستر پرلایت، کمپوست ضایعات چای و ماسه به نسبت ۲:۲:۱ و در تیمار ترکیبی تنظیم کننده های مصنوعی وجود داشت.

کلمات کلیدی:
ازدیاد, پیت, تنظیم کننده رشد, قلمه نیمه خشبی, کمپوست ضایعات چای

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1389659/