بررسی رویکرد تاویلی نصرحامد ابوزید در خوانش متون دینی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMAM-2-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم طاهری کل کشوندی، یحیی بوذری نژاد

چکیده

مسئله اصلی پژوهش حاضر، بررسی روش شناسی تاویلی نصر حامد ابوزید، متفکر و نواندیش معاصر مصری است. پروژه فکری این اندیشمند مسلمان، نوعی از تاریخ نگاری تاویل در اسلام و در چهارچوب مطالعات زبان شناختی است که از خلال چنین رویکردی، دیدگاه خود را در خوانش متون دینی اتخاذ می نماید. با توجه به تاثیری که وی بر مطالعات ادبی- انتقادی در کشورهای عربی-اسلامی داشته است، هدف از انجام این پژوهش بررسی رویکرد تاویلی این اندیشمند در خوانش متون دینی است که نتیجه چنین مطالعه ای، به فهم ریشه های اندیشمندی او و الزامات و دلالت های افکار او در ساحت های گوناگون فکری کمک خواهد نمود. روش انجام این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. در این نوشتار، نخست به زمینه های شکل گیری روش شناسی وی و سپس به پیش فرض های نظری رویکرد تاویلی او پرداخته ایم و در ادامه، ابعاد مختلف روش شناسی او را توضیح داده و به این نتیجه ره سپردیم که ابوزید، در ارائه اندیشه ها و دیدگاه های تاویلی خود مبتنی بر تاریخ تاویل در تمدن اسلامی (مخصوصا در میان جریان های کلامی همچون معتزلیان و اشاعره و عرفانی همچون محیی الدین ابن عربی) از یک سو و و بازشناسی جریان های تاویلی مدرن، با اتخاذ روشی تلفیقی و با به کارگیری روش تاویل در «چهارچوب قوانین زبان شناختی» در دوره ای و تاویل به منظور «ترسیم معنای زندگی» در دوره ای دیگر، کار خود را به پایان برده است. در پایان نیز به برخی کاربردها و دلالت های روش شناسی او اشاره می شود.

کلیدواژه ها

روش شناسی تاویلی, زبان شناسی, خلق قرآن, متن دینی, نوشتار, گفتار, نصر حامد ابوزید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.