طراحی مسیر چاههای نفت جهتدار S شکل با کمینه طول و زمان حفاری در دریا

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش صنایع دریایی
  • کد COI اختصاصی: NSMI13_198
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد ایزدی

کارشناس ارشد مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران

بهروز فرشی

دانشیار مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

با توجه به هزینه های زیاد حفر چاههای جهتدارخصوصا در دریا، بهینه سازی آن از طریق طراحی مسیر مناسب، ضروری به نظر میرسد و در این مورد توابع هدف متفاوتی می تواند در نظر گرفته شود. در چاههای جهتدار طول حفاری می تواند بعنوان تابع هدف در نظر گرفته شود و با کمینه سازی آن انتظار کاهش هزینه را داشت، اما این تابع، چندان سودمند نمی باشد. از آنجا که در این چاهها بخش های مختلف شامل بخش عمودی، بخشهای مستقیم و بخش های منحنی با تغییر زاویه و جهت وجود دارند که حفر هر یک زمان و هزینه متفاوتی دارند، استفاده از توابع هدف دیگر چون زمان معقول تر به نظر میرسد. در این تحقیق تابع هدف جامع با ضرایب سختی معرفی گردیده است که قابلیت تعیین نوع تابع هدف را به کاربر می دهد. با ارائه روشی جهت یافتن تابع هدف زمان با اعمال ضرایب زمانی بر هر بخش، مسیر بهینه با زمان کمتر علیرغم افزایش طول حفاری بدست آمده است. در این میان استفاده از داده های چاههای مجاور، جهت تعیین ضرایب سختی بسیار حائز اهمیت است و کارآمدی روش ارائه شده بستگی به اعمال ضرایب صحیح خواهد داشت. در این تحقیق مسیر 3 بعدی چاههای S شکل ، از روش سیمپلکس نلدر و مید بهینه سازی گردیده است که از روش های بهینه سازی مرتبه صفر بوده و نیازی به محاسبات گرادیانی ندارد. در محاسبات منحنی ها از روش مینیمم انحنا 3 که دقیق ترین روش در محاسبات مسیر می باشد، استفاده شده است.

کلیدواژه ها

حفاری جهتدار ، چاههای S شکل، بهینه سازی مسیر، روش مینیمم انحنا، روش سیمپلکس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.