پژوهشی در قرائت ابی بن کعب و تطبیق آن با قرائت مشهور

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات قرائت قرآن، دوره: 7، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_QMIU-7-12_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فاکر میبدی

استاد جامعه المصطفی العالمیه

باقر ریاحی مهر

دانش آموخته دکتری قرآن و مستشرقان جامعه المصطفی العالمیه

سید محمد سلطانی

دانش آموخته دکتری تاریخ اسلام دانشگاه باقر العلوم

چکیده

نوشتار حاضر با بهره جستن از روش توصیفی– تحلیلی به بررسی شخصیت و جایگاه علمی ابی­ بن کعب، ویژگی­های مصحف وی و میزان تاثیرگذاری آن بر قرائت حفص از عاصم و تطابق این دو پرداخته است. بررسی مجموع داده های تاریخی حدیثی و آگاهی های علوم قرآنی نشان می دهد که قرائت ابی نه تنها جایگاه والایی در نزد عالمان علم قرائت داشته، بلکه اهل­بیتb شیوه قرائت خود را مطابق با آن دانسته­اند. روایت شش تن از  قرای سبعه در نهایت به قرائت او باز می گردد که این امر به­ ضوح نشان­گر تاثیر گسترده­ او بر قرائت مشهور است. با بررسی شواهد موافق و مخالف تطابق قرائت ابی با روایت حفص از عاصم می­توان ادعا نمود این دو قرائت به میزان بسیار زیادی تطابق داشته و با قرائت مشهور مسلمین هم خوان است. گزارش­هایی از تفاوت سوره­های موجود در مصحف ابی با مصحف رسمی وجود دارد که قابل نقد سندی و تاویل محتوایی است؛ اما وجود اختلاف­های جزئی زیاد میان مصحف ابی و قرائت حفص از عاصم با توجه به گزارش­های متعدد در منابع گوناگون، قابل انکار و یا توجیه نیست.

کلیدواژه ها

قرآن, قرائات, ابی بن کعب, قرائت حفص از عاصم, قراء سبعه, جمع قرآن, مصحف عثمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.