تعارض نظریه رویا انگاری وحی قرآنی با آیات، روایات و علم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین، دوره: 6، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_JMAM-6-12_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره سادات طباطبایی امین

استادیار دانشگاه علوم ومعارف قرآن کریم، دانشکده علوم قرآنی تهران

زهره اخوان مقدم

دانشیار دانشگاه علوم ومعارف قرآن کریم، دانشکده علوم قرآنی تهران

چکیده

یکی از شبهات قرآنی که توسط دکترسروش مطرح شده شبهه: "محمد(ص) راوی رویای رسولانه" است. وی آیات قرآن کریم را رمزآلود دانسته، وحی را خواب و خیال عارفانه رسول اکرم (ص) تعریف میکند. وی جهت اثبات سخن خود به اشعار مولوی و گزارههایی از عرفا استشهاد و قصههای قرآن را نمادین و رمزی تلقی کرده، و تناقضنماییهای متن برخی آیات قرآن را شاهد میآورد. مقاله پیش رو تلاشی است که ادله رد و نقد این شبهه را برگرفته از آیات، روایات، عقل و علم (جغرافیای تاریخی)؛ طرح میکند. در این پژوهش ابتدا به هفت فراز سخن دکتر سروش اشاره و به آن پاسخ داده شده است. سپس به تناقض نظریه "رویا انگاری وحی" با پنج دلیل عام دیگر پرداخته شده است. این پنج دلیل در دو محور برون متنی (غیرقرآنی)؛ و درون متنی (قرآنی) سامان یافته­اند. ادله غیرقرآنی شامل شواهد تاریخی و حدیثی است که در دو مورد ارائه میشود: مشاهده آثار فیزیکی وحی توسط اطرافیان و عصمت پیامبر. سه دلیل قرآنی عبارتند از: تفاوت وحی با رویا و مکاشفه؛ عتاب و تهدید پیامبر توسط خداوند در آیات قرآن و امی بودن پیامبر (ص).

کلیدواژه ها

قرآن, رسول اکرم (ص), وحی قرآنی, رویای رسولانه, دکتر سروش, مکاشفه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.