باز زنده سازی بافت های فرسوده تاریخی با رویکرد رونق اقتصادی ( نمونه موردی : محله مقصود بیگ اصفهان )

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار و عمران شهری
  • کد COI اختصاصی: NCSDUS11_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 340
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طناز السادات ارجایی

دانشجو کارشناسی ارشد معماری دانشگاه غیر دولتی غیرانتفاعی شهید اشرفی اصفهانی

الهام حسینی

استادیار دانشگاه غیر دولتی غیرانتفاعی شهید اشرفی اصفهانی

ستار توکل نیا

دانشجو کارشناسی ارشد معماری دانشگاه غیر دولتی غیرانتفاعی شهید اشرفی اصفهانی

چکیده

در کشورهایی با پیشینه ای تاریخی و فرهنگی مانند ایران ، مسئله بافت های تاریخی از جمله مسائل مهم و حساس معماری ، شهرسازی و اقتصادی به حساب می آید . گسترش ساخت و سازهای نامتناسب شهری ، رشد سریع و ناهنجار مراکز شهری و نیز افزایش جمعیت شهرها ، موجب زیان بیشتر به بافت های تاریخی و بی هویتی شهری و تاثیر منفی بر ساکنان شهر می شود . بنابراین بازآفرینی این بافت ها به عنوان موضوعی پر اهمیت هم در جهت حفظ هویت شهری و هم در جهت تقویت بعد اقتصادی مطرح می گردد . پژوهش حاضر با هدف شناخت معضلات موجود در این بافت ها و شناسایی راهکارهایی جهت رفع آنها و بالابردن توان بالقوه موجود در جهت رونق اقتصادی ، با روش توصیفی – تحلیلی از طریق مطالعات اسنادی و مشاهده مستقیم در بافت به مطالعه محله تاریخی مقصود بیگ در مجاورت میدان نقش جهان به عنوان نمونه موردی از محلات تاریخی اصفهان پرداخته است . بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش ، مهمترین مشکلات بافت مذکور که در بسیاری از نمونه های مشابه آن قابل مشاهده است ، می توان مواردی نظیر از بین رفتن عناصر استخوان بندی بافت و وجود بناهای فرسوده متعدد و عدم وجود دسترسی های مناسب و نفوذ پذیری بصری اندک به اماکن تاریخی و مواردی مشابه آن را برشمرد .در این راستا و با توجه به مطالعات انجام گرفته راه کارهایی مانند معاصر سازی بافت از طریق تزریق فعالیت های جدید مانند موزه و مراکز فرهنگی ، ایجاد تسهیلات ویژه گردشگری مانند احداث مراکز خرید و اطلاع رسانی و اقامتی با توجه به ماهیت تاریخی بافت و همچنین جهت دادن به مسیر پیاده در محور های اصلی می تواند ما را در راه رسیدن به این هدف یاری کند .

کلیدواژه ها

باز زنده سازی ، بافت فرسوده ، بافت تاریخی ، رونق اقتصادی ، مقصود بیگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.